Zijn body en mind werkelijk één?

Door Ellen Bonhof

Het wordt zo vaak gezegd: lichaam en geest zijn één geheel. Of iets wat er op lijkt. De kans is groot dat je volmondig met “Ja dat klopt!” antwoordt. Of iets wat er op lijkt. Dat deed ik in ieder geval wel.

Om eerlijk te zijn was ik altijd maar wat blij dat er niet over doorgevraagd werd: “Wat bedoel je dan precies?”. Werkelijk waar, ik had geen idee. Natuurlijk, gevoelsmatig klopt het wel. Maar wat het daadwerkelijk in hield? Geen idee joh!

Eigenwijs als ik was, had ik dat een paar jaar geleden nooit erkend. Had je toen doorgevraagd was dat voor ons beiden een erg awkward moment geworden.

Wat houdt het dan in? Voor mij houd het in dat als je mind problemen ervaart op wat voor manier dan ook, je lichaam hier ook uiting aan zal geven. Dit kan bijvoorbeeld zijn door fysieke pijn.

Misschien herken je het wel. Je bent de hele dag druk in de weer met van alles en nog wat. Of het nu gaan om het gezin, werk of wat anders. Tijd om stil te staan bij wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd heb je niet. Je gaat maar door. En ineens heb je last van je rug.

Je zal misschien wel denken: hé potver, ik ben al zo druk en dan komt die rug er ook nog bij! Maar de werkelijk is anders. Die rug komt erbij omdat je zo druk bent. Doordat jij jezelf geen rust gunt, zal je lichaam je dwingen om rust te nemen. Zodat je ook tijd krijgt om te reflecteren op wat je nu eigenlijk allemaal aan het doen bent.

Misschien is het bij jou niet je rug waar je last van hebt maar iets anders. En ieder lichaamsdeel heeft zijn eigen thema.

Problemen in de rug staan voor problemen met draagkracht en/of flexibiliteit. In het gegeven voorbeeld wordt er teveel van die draagkracht gevraagd en geeft het lichaam een signaal: even rustig aan nu!

Ik zal een paar voorbeelden van lichaamssignalen aangeven. Als één van jouw signalen erbij staat, is er wellicht iets wat resoneert. Misschien ook (nog) niet. De beschrijvingen zijn vaak wat uitgebreider als ik nu geef, dus wellicht staat jouw deel er net niet bij.

Vertraagde schildklier? Wellicht is er dan iets waarbij jij je teveel afsluit van de buitenwereld of je verstopt achter dikke muren. Of weinig interesse in het leven hebben.

Versnelde schildklier? Wellicht een angst iets te missen. Of het gevoel altijd paraat te moeten staan of terughoudend zijn in gevoelens.

Iets rond de longen? Wellicht iets rond contact met de buitenwereld maken en in standhouden, of onderwerpen gerelateerd aan angst.

Problemen rond de heupen: gaat over de weg die je in het leven bewandelt en de stappen die je daarin maakt.

Dit is slechts een kleine greep van wat er allemaal kan spelen. Er zijn stapels boeken over geschreven. Maar waar het omgaat is dat je lichaam een signaal afgeeft van iets wat onderdrukt is of geen aandacht krijgt.

Maar hoe gaan de meeste mensen om met dit soort signalen? Pijnstillers, negeren, verantwoordelijkheid bij een ander leggen (de fysio lost het maar op!). Strategieën die op de korte termijn misschien werken, maar op de langere termijn komt het probleem gewoon terug.

In plaats van het signaal weg te wuiven, geef het aandacht. Ga erin je gedachten naar toe en maak eens verbinding. Letterlijk verbinding maken vanuit je geest met je lichaam. Misschien is je niet meteen duidelijk welk signaal je lichaam geeft. Maar stel jezelf dan de vraag: “Wat leeft er nu in mij?” Met de tijd zal het antwoord tot je komen. En handel er dan naar.

Je lichaam plaagt je niet. Het geeft je wat aan. Het is aan jou om er naar te luisteren en te handelen.