Wat krijg jij eigenlijk allemaal naar binnen?

Door Ellen Bonhof

Ongetwijfeld denk je gelijk aan eten. Maar ik wil het niet per se over eten hebben. Ik wil het hebben over alles wat je binnen krijgt. En dat gaat stuk verder dan de voeding die je tot je neemt.

Waarschijnlijk vind je het niet zo gek als ik zeg dat alles wat je eet iets met je doet. Als je 200 gram broccoli eet, heeft dat een heel ander effect op je welzijn dan 200 gram chips. De broccoli zal je voeden, energie geven en je broek zal goed blijven zitten. 200 gram chips geeft je een slecht gevoel over jezelf, maakt je hangerig en vreemd genoeg krimpt je broek ervan (dat is hoe het werkt, toch?).

Het ene voed je, de ander niet.

En zo is ook met de andere dingen die je tot je neemt met je zintuigen.

Hoe bewust ben je van de dingen die je allemaal ziet, voelt en hoort op een dag?

En nog interessanter is misschien wat doet het nu eigenlijk met je? Voed het je? Word je er energieker van? Of werkt het juist de andere kant op?

De laatste tijd merk ik bij mijzelf dat er een hoop dingen zijn die mij eigenlijk helemaal niet voeden. Sterker nog ze kosten mij energie en leveren heel stiekem zelfs stress op.

Voor mij zijn de grote boosdoeners op dit moment social media en sommige mensen in mijn omgeving. Dit zijn beide dingen die je van buiten jezelf tot je neemt en die helaas die innerlijke vrede verstoren. En daarmee energie kosten.

Op social media zie je enerzijds de highlight reels voorbijkomen van allerlei mensen die daarmee een onrealistisch beeld van de werkelijkheid brengen. En allerlei andere berichten waar je ook niet altijd even vrolijk van wordt.

En dan zijn er mensen in mijn omgeving die ik al jaren ken, maar waarvan ik de laatste tijd merk dat die mij ontzettend veel energie kosten. Niet alle relaties zijn altijd in balans.

Dit betekent uiteraard niet dat je alles gelijk maar helemaal uit je leven moet weren. Voor mijzelf betekent het dat ik kritisch ben met de tijd die ik aan social media gebruik en dat ik sommige mensen wat minder vaak zie.

Hoe is dat voor jou? Wat krijg jij allemaal binnen en voedt het jou?

Krijg jij overal energie van of zijn er wat stiekeme grootverbruikers aanwezig?

Ik hoor graag van jou wat de dingen zijn waar jij tegen aanloopt.