De overgang. Van wat?

Door Ellen Bonhof

De overgang wordt het wel genoemd. Maar vaak noemen we het ook de menopauze. En dan hebben is er ook nog de term peri-menopauze. Er is geen vrouw die hier aan ontkomt. En eigenlijk is overgang een hele goede benaming voor deze periode van het leven, die zich bij sommige vrouwen laat kenmerken door allerlei klachten, zoals:

  • onregelmatige menstruatie
  • opvliegers
  • nachtelijk zweten
  • prikkelbaarheid
  • slapeloosheid
  • vaginale droogheid
  • gewichtstoename
  • stemmingswisselingen
  • hoofdpijn
  • verlies van libido

Maar los van de fysieke veranderingen, waar is het nu eigenlijk de overgang van?

Om te beginnen: wist je dat er delen van de wereld zijn waar overgangsklachten bijna niet voorkomen? Wat deze culturen gemeen hebben is dat de rijpere vrouw vaak geëerd wordt. En een belangrijke rol heeft binnen de gemeenschap. Deze vrouwen kijken juist uit naar de overgang.

De sleutel zit in hoe jij het feit van overgang ervaart. Dat het vrouwelijk lichaam vanaf een bepaalde leeftijd anders functioneert is een feit. Maar hoe ervaar jij die verandering?

Voor de meeste vrouwen is er inderdaad sprake van een overgang. Van levensfase! De gemiddelde leeftijd voor overgangsklachten is 45-55 jaar (maar dit kan ook eerder zijn). Dit is vaak een fase waarin er een hoop dingen veranderen.

Als je kinderen hebt is dit vaak de periode dat ze onafhankelijker worden en misschien zelfs het huis uitgaan. De rol van moeder vervaagt. Heb je daar vrede mee of leidt dat tot een identiteitscrisis?

Wat is jouw relatie met je vrouwelijkheid? Het feit dat jouw lichaam veranderd en bijvoorbeeld niet meer in staat is om kinderen op de aarde te zetten in de menopauze, doet dat wat met je gevoel van vrouwelijkheid?

Als je in de spiegel kijkt, wat zie je dan? Hoe denk je over jezelf of wat vertel je jezelf? Vertel jij jezelf dat jij je hoogtepunt wel gehad hebt? Of kijk je naar een vrouw met levenswijsheid die de wereld nog heel veel te bieden heeft? Wat voor impact zullen deze twee verschillende zienswijze hebben op je zijn?

Hebben we ons als maatschappij misschien gek laten maken voor de overgang en de menopauze? Kijk je er met angst en beven naar uit? Wat je denkt en verwacht is ook hetgeen wat naar je toekomt. De stress die een angstig vooruitzicht met zich meeneemt, zal een langdurige stress respons met zich mee brengen. En als je de lange lijst van symptomen bekijkt, zal je zien dat het allemaal symptomen zijn die passen bij stressreacties van het lichaam.

Wat nu als je de overgang en de menopauze anders bekijkt? Een periode van het leven waar de nodige dingen voor je zullen veranderen, maar waar je van de ene mooie levensfase naar de andere gaat. Een nieuwe levensfase met andere mogelijkheden, kansen en uitdagingen.

Wat als je er niet bang voor bent, maar juist zou kunnen omarmen? Juist omdat je nog zoveel te bieden en te doen hebt!