Moet dat nu echt?

Door Ellen Bonhof

Eind december en begin januari vind ik altijd een bijzondere tijd van het jaar. En niet zo zeer vanwege alle feestjes en gepraat over goede voornemens die nauwelijks een week later al vergeten zijn.

Wat ik altijd zo bijzonder vind is dat deze periode altijd wel drukker lijkt dan anders. Er zijn allerlei verplichtingen en bij allerlei bedrijven wordt er in deze periode blijkbaar hard gewerkt, want je wordt op allerlei manieren bestookt met reclame voor jouw euro’s.

Bijzonder want het zou eigenlijk een periode van rust en naar binnen keren mogen zijn. Niet dat het altijd meevalt om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Je kan niet aan alles ontkomen. Maar ik doe wel mijn best om zoveel mogelijk te zorgen dat er zoveel mogelijk rust en regelmaat is.

Er moet immers een balans zijn tussen doen en rust. En deze balans is inde donkere maanden, anders dan in de zomer. Waar in de lente en zomer er meer ruimte is voor doen, vragen de donkere maanden om meer rust.

Voor mij betekende dat het doen zoveel mogelijk beperken tot de noodzakelijke dingen. En ook eens kritisch nadenken over wat nu eigenlijk noodzakelijk is. Is alles daadwerkelijk nodig om te doen? Moet het per se nu?

Die laatste vraag is voor mij eigenlijk de belangrijkste. Ik doe graag dingen meteen. Wat in de kop zit, zit niet in de kont. Op zich een mooie eigenschap, maar je kan er uiteraard in doorslaan. Het nadeel is, er is altijd iets wat moet. Of iets wat je nu kunt doen. Het leven is een aaneenschakeling van uitdagingen. Los de ene op en de volgende dient zich aan. Zonder einde.

Het is daarin ook makkelijk om van het ene naar het andere te rennen. En door te blijven rennen. Maar moet het echt altijd nu, direct, meteen? Vaak kom ik toch tot de conclusie dat het op een later tijdstip ook wel kan.

En dat geeft zoveel meer rust!

Nu even rust en dan doe ik dat ding morgen wel!

Als jij ook constant aan het rennen bent van het ene ding naar het andere ding, moet dat ook per se nu direct meteen? Of kan je jezelf misschien wat meer rust gunnen en het even laten liggen?