Wat je kan leren van een hond

Door Ellen Bonhof

Sinds kort hebben wij een hond in huis. Een jonge flatcoat retriever van 2 maanden, genaamd Bumper. Bumper brengt behoorlijk wat veranderingen te weeg. In ene moeten we als gezin een nieuw ritme vinden om te kunnen voorzien in de behoeftes van Bumper En ook moeten er weer veel dingen geleerd en ontdekt worden. Niet alleen door Bumper, maar ook door ons.

In de korte tijd met Bumper, heb ik in ieder geval al een hele waardevolle les van hem mogen leren. Namelijk onthaasten.

Mijn dag is behoorlijk efficiënt ingeregeld. Veel dingen lopen strak in elkaar over. Door de jaren heen heb ik wel geleerd om balans te kunnen houden dus dingen doen en niet teveel doen. Een balans om te voorkomen dat je jezelf over de kook jaagt. Been there, done that.

En dan heb ik de balans wel gevonden, maar Bumper heeft mij laten zien dat die balans wellicht toch nog beter kan. Noodgedwongen wordt het uitermate efficiënte ritme doorbroken. Want Bumper moeten eten krijgen. Of uitgelaten worden. Of er moet gespeeld worden.

En het is HEERLIJK!

Het zijn allemaal momenten die mij dwingen om volledig in het nu te zijn. Stoom van de ketel en even alles laten voor wat het is. Het past ook prima bij de tijd van het jaar. De winter is een tijd waarin de natuur zich volledig naar binnen keert. Om vervolgens in de lente weer tot volle bloei te komen met frisse energie.

Dat laatste lukte tot op heden nog niet, ondanks dat ik wel de wil voldoende om naar binnen te keren. Waar de natuur het signaal geeft om naar binnen te keren, lijken we als maatschappij juist het tegenovergestelde te doen. In deze periode lijken er altijd wel veel dingen “te moeten” met allerlei feesten en partijen, uitjes en weet ik het allemaal aan verplichtingen.

Bumper liet mij dat nog eens extra zien. Ook de rustgevende energie van de complete overgave die hij laat zien tijdens het slapen (en als puppy slaapt hij best veel) is een les op zich.

Als dat moment van onthaasten of rust zich voordoet, geef je er dan compleet aan over. Al die andere dingen die je moet doen, mag doen of wilt doen komen allemaal wel. Maar op een ander moment. Het geeft enkele meerwaarde in het NU (het moment van rust) om je druk te maken over wat er wel of niet gaat gebeuren in de toekomst.

Is het per se nodig om een hond te nemen om te onthaasten? Natuurlijk niet. Op wat voor manier kan jij onthaasten?