De enige constante in het leven: verandering

Door Ellen Bonhof

Deze week deelde ik op LinkedIn een bericht met drie foto’s van een stuk weiland waar ik vaak langs fiets. De foto’s lieten hetzelfde stuk zien, maar in drie totaal verschillende situaties, in twee dagen tijd.

Een van de foto’s was op een zonovergoten moment, de ander in de schemer en de ander in de mist. Wat mij hierin aansprak was dat dingen zo snel kunnen veranderen. En in het dagelijks leven is het niet anders. De dag is vaak een rollercoaster van allerlei verschillende emoties. Er zijn allerlei momenten die je fijn vindt, maar ook momenten die minder fijn zijn. Of gewoon helemaal niet.

En dat is allemaal prima. Wat de situatie ook is, deze veranderd weer. De foto’s waren voor mij een reminder om te genieten van wat fijn is, met de gedachte dat het weer voorbij gaat. Maar dat je je ook niet laat meeslepen in de minder fijne dingen. Want ook deze gaan weer voorbij.

Maar het andere wat mij aansprak in de foto’s was dat iedere unieke situatie zijn charme heeft. Natuurlijk de zon brengt licht en laat het leven er stralend uitzien, maar ook de mist heeft een prachtige, bijna mysterieuze uitwerking.

Mijn eerste reactie op mist is dat het weer er onguur uitziet en dat ik liever binnen blijf. Maar als je voorbij die eerste reactie gaat kan je wat anders zien. Een bijzonder natuurfenomeen die de hele wereld in mysterie omhult. Je kan niet meer zien wat er is, maar zodra de mist optrekt wordt alles weer helder en ben je weer bij het zonovergoten plaatje.

Het leven geeft je ook regelmatig situaties waarin alles mistig is en het moeilijk te begrijpen is waarom jij dat nou moet meemaken. Door de spreekwoordelijke mist is het allemaal moeilijk te overzien. Je zit er middenin. Je kunt niet zien waar je heen gaat.

Maar uiteindelijk trekt die mist weer een keer op en kun je allemaal weer zien en de dingen in perspectief plaatsen. Nu wordt het duidelijk waarom de mist er was. En wat het je gebracht heeft.

Iedere situatie heeft jou iets te brengen. En uiteindelijk veranderd alles weer. De natuur laat ons dagelijks deze les zien.