Ademhaling en menopauze

Door Ellen Bonhof

Werken aan je gezondheid hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Ik maak graag nuttig gebruik van mijn tijd. En als je er naar zoekt, zal je genoeg dode momenten in de dag vinden, waarin je iets kan doen dat bijdraagt aan je gezondheid. Het probleem is dat we vaak niet weten hoe of wat. Nu wil ik je een ding uit de doeken doen, wat ik altijd doe.

Wanneer ik op de fiets zit, tape ik één van mijn neusgaten af. Ja dat lees je goed. Een neusgat gaat dicht met een stuk tape. Waarom? Dat leg ik je graag uit.

Dit doe ik om tijdens het fietsen mijn ademhaling te trainen, zodat mijn ademhaling gedurende de dag rustiger wordt. Ik zal je zo uitleggen hoe dat werkt, maar eerst wil je vertellen waarom ik het doe.

Veel klachten die je ziet rondom de menopauze (maar ook bij problemen rondom de menstruatiecyclus) gaan eigenlijk over een ontregeld stress systeem. Dit kan op allerlei manieren tot stand komen, maar ergens ervaart het lichaam teveel stress en dat laat zich uiten in een hele reeks klachten. Neem de stress weg en klachten verdwijnen.

Of het lichaam stress ervaart hangt af van hoe het zenuwstelsel reageert op bepaalde situaties. Wanneer het zenuwstelsel stress ervaart gaat dit gepaard met meer ademen. Dit is op korte termijn niet erg, maar op langere termijn heeft dit wel gevolgen. Het meer ademen brengt een heleboel reacties in het lichaam teweeg, waaronder een reactie op de hormonen. Deze raken uit balans en vervolgens krijgen de klachten die bekend staan als overgangsklachten.

Het vervelende van die verhoogde ademhaling is dat je lichaam hieraan gaat wennen. Ook als er de stress-situatie eigenlijk opgelost is. Maar door de ademhaling staat je zenuwstelsel nog steeds in de stress stand.

De ademhaling werkt namelijk twee kanten op. Bij stress verhoogt het zenuwstelsel de ademhaling, maar een verhoogde ademhaling activeert ook het zenuwstelsel.

Nu hebben heel veel mensen een ademhaling die verre van ideaal is. En dat zijn een hoop zenuwstelsel (en dus lichamen) die constant in stress stand staan.

Gelukkig kan je dit ook trainen, zodat je ademhaling rustiger wordt. Eigenlijk is de sleutel hiertoe heel makkelijk. Neem wat tijd om minder te ademen dan je gebruikelijk doet. Je weet wanneer dit is, als je een gevoel krijgt wat luchthonger wordt genoemd. Dat is het gevoel alsof je eigenlijk wat lucht tekort komt.

Door een neusgat af te plakken tijdens het fietsen gaat dit automatisch. Doordat de lucht minder makkelijk in en uit kan stromen, adem ik in totaal minder veel dan ik normaal zou doen. En ik zit dan constant op dat gevoel van luchthonger, waardoor ik mijn ademhaling train om de rest van de dag rustiger te zijn.

En doordat mijn ademhaling de hele dag rustiger is, is staat mijn stress systeem veel minder aan. En als het stress systeem minder aanstaat, zullen klachten afnemen. Ook rondom de menopauze!