Waarom ontspanningsoefeningen niet werken

Door Ellen Bonhof

Dus je hebt last van stress of ervaart vaak spanning. Je vrienden raden je van alles om te ontspannen. Misschien geeft de huisarts of praktijkondersteuner ook nog wel wat tips over ontspanningsoefeningen. En je hoeft het internet maar op te gaan en je vindt er genoeg!

Of ze ook zullen werken om je stress te verminderen is maar zeer de vraag.

Beeld je eens in dat je een oermens bent. En je loopt in je lendendoek over de savanne. Ineens komt er uit de bosjes een grote en levensgevaarlijke leeuw tevoorschijn. En hij heeft al weken niet gegeten.

De kans is groot dat je in dit scenario stress zal ervaren. Maar geen probleem! Je hebt op je stenen iPad net alles gelezen over ontspanningsoefeningen. Dus je sluit je ogen en word je bewust van je voeten en hoe ze contact maken met de aarde. Je brengt je aandacht naar je ademhaling en brengt die diep in je lichaam, richting je bekkenbodem. En je vertraagt je in- en uitademing.

Je voelt je weer helemaal rustig worden. Dan open je je ogen….. de leeuw staat er nog steeds en hij is nu nog hongeriger! En gelijk schiet de stress door het dak!

Wat ik met dit voorbeeld wil zeggen is dat ontspanningsoefeningen heel goed in het moment kunnen werken (probeer het bovenstaande maar eens uit!), maar je zal ook wat met de oorzaak van je stress moeten doen. Anders blijft het terugkomen en is de ontspanningsoefening slechts een doekje voor het bloeden.

In het geval van de leeuw had je misschien beter eerst weg kunnen rennen.

Het is helemaal goed om ontspanning voor jezelf in de dag te brengen, maar vergeet niet dat er ook een oorzaak is van stress. En wil je daar echt wat mee zal je het bij de wortel aan moeten pakken.

Het kan zijn dat je het zelf niet meer overziet waar de stress vandaan komt, maar wees nieuwsgierig en ga op onderzoek.