De zin en onzin van ontstressen

Door Ellen Bonhof

Iemand vertelde mij ooit eens dat het leven een aaneenschakeling van problemen is. En dat het leven er vooral om gaat om betere problemen te krijgen. Wat ik hiermee zeggen wil is dat het utopisch is om te verwachten dat je leven zonder uitdagingen zal zijn. Er zal altijd wel iets zijn dat je aandacht vraagt.

Ik ben zelf voorstander om problemen bij de wortel aan te pakken. Zodat het ook daadwerkelijk opgelost kan worden. Anders blijft het probleem zich voordoen en zal het misschien lastig voor je zijn om rust te ervaren.

Ik geloof er niet in om alleen maar dingen te doen die het probleem niet aanpakken. Als ik om mij heen kijk zie ik vaak genoeg mensen die van alles doen om te ontstressen, maar niet naar de kern van het probleem gaan.

Iemand ervaart bijvoorbeeld stress en gaat naar de masseur om de boel weer even los te maken. Of even een dagje sauna. Uiteraard voelt dit heerlijk en het is ook helemaal prima, maar het probleem blijft in stand als de oorzaak van de stress niet wordt aangepakt.

Nu is er natuurlijk helemaal niets mis met dingen doen om even de stress eraf halen. Maar wat doe je daarna?

Ga je daarna het probleem aanpakken of laat je het probleem bestaan en kijk je uit naar je volgende moment om te ontstressen?

Uiteraard is ontstressen goed, maar ik zie het dan vooral als middel om jezelf ruimte te geven. Zodat je daarna het werkelijk probleem kunt tackelen.

Zelf geef ik Access Bars sessies omdit te bereiken. Access Bars is methode waarbij er gewerkt wordt met energiepunten op en rond je hoofd. Door zachte aanraking kan energie vrij gaan stromen en worden belemmerende gedachten opgeruimd. Alles wat je niet nodig hebt kan worden opgeruimd. En je hoeft er niets voor te doen behalve liggen, terwijl ik de verschillende punten langs ga.

Het mooie van deze methode is dat je voor het moment meer rust geeft en mentale ruimte in je hoofd. Waardoor het makkelijker wordt om focus te brengen in je leven, keuzes te maken, helder te denken of het los maken van emoties, gedachten en gevoelens.

En met die rust en focus zal je beter in staat zijn om je probleem daadwerkelijk bij de wortel aan te pakken.

Met ontstressen is dus zeker niets mis, doe het vooral! Maar vergeet niet dat het probleem aandacht nodig heeft om daadwerkelijk op te kunnen lossen.

Als je meer wilt weten over Access Bars of je wilt een sessie ondergaan neem dan contact met mij op!