Waarom ik nu binnen blijf

Door Ellen Bonhof

We zitten momenteel in de winter. En is misschien nog niet super koud zoals je zou kunnen verwachten in de winter, is het behoorlijk fris en nat. De winter is voor de natuur een moment van naar binnen keren en rust.

Waar de lente en zomer meer gaat over bezig zijn en groeien, gaat de herfst over loslaten. En de winter gaat over naar binnen keren. Kijken wat er binnen in je leeft.

Als maatschappij bewegen we totaal niet mee met de natuur. We draven altijd maar door. Terwijl ook wij gewoon een onderdeel zijn van de natuur. Dus doen wij er ook verstandig aan om mee te bewegen met het ritme van de natuur.

In de winter heb je nu eenmaal ook zin om andere dingen te doen dan in de zomer.

De afgelopen kerstvakantie heb ik er speciaal aandacht aangegeven om naar binnen te keren (ik ben niet letterlijk de hele tijd binnenshuis gebleven hoor). Door aandacht te geven aan mijn innerlijke wereld.

Om eerlijk te zijn had ik van allerlei plannen om in en rondom huis te doen. Hier is niets van terecht gekomen. Ik voelde totaal niet de behoefte om iets te doen. In plaats daarvan voelde ik meer behoefte aan rust en reflectie. Het jaar was al bewegelijk genoeg. Waarom zou ik nog eens een dot gas geven?

Iedere dag ben ik op de yogamat gestapt om yin yoga te doen (wat een stuk makkelijker wordt als je man yogadocent is). En vaak ging ik naar het bos (maar sowieso dagelijks wandelen). Ik heb veel over mijzelf geleerd. Het kon soms erg confronterend zijn. Het deed ook wonderen voor mijn sluimerende rugpijn (toch een teken dat je te hard van stapel loopt).

Het was constant aandacht geven aan de signalen van mijn lichaam. Waar had ik nu het meest behoefte aan? Wat wil ik nu eigenlijk?

Ook kon ik dankbaar zijn voor het moment zoals het nu is. Zelfs als dat nog ver afstand van het ideaal beeld dat ik nastreef.

Vaak wordt het nieuwe jaar gezien als uitnodiging om hard van start te gaan, doelen te zetten en weet ik veel wat nog meer. De realiteit is dat Moeder Natuur je uitnodigt om wat anders te doen. De winter is immers nog maar net begonnen.

Ik zou jou ook willen uitnodigen om mee te gaan in het ritme van de natuur. Vergeet het menselijke verzinsel van nieuwjaar en goede voornemens. Keer naar binnen en stem af op jezelf.

Wat leeft er nu in jou? Waar heb jij op dit moment daadwerkelijk behoefte aan?

Als mens kunnen we gewoon niet blijven voortdenderen. Er zullen momenten moeten zijn dat je de batterij weer oplaadt.

Begin het jaar goed en ga naar binnen met je aandacht.