Het spijt me als ik je genegeerd heb

Door Ellen Bonhof

Jouw lichaam spreekt continue met je. Misschien klinkt je dat raar in de oren. Misschien zeg je voluit: “ja dat klopt!”, maar weet je eigenlijk niet precies hoe. Misschien weet je dit wel.

Jouw lichaam geeft constant signalen af. Denk maar aan honger, dorst of zin in seks! Uiteindelijk ga jij wat doen zodat het lichaam stopt met dat signaal te geven.

Maar jouw lichaam geeft ook andere signalen af, zoals pijn, stijfheid, uitslag of noem het maar op van dingen waar je niet vrolijk van wordt. Het grote probleem is alleen dat de meesten van ons nooit hebben geleerd hoe om te gaan met deze signalen.

Welk signaal je ook bedenkt, het is jouw lichaam die zegt: “Stop, dit moet anders”. Eerst zal je lichaam een subtiele hint geven. Je krijgt bijvoorbeeld wat last van je onderrug. Maar je gaat door en voor je het weet heb je een hernia te pakken. Maar de grote vraag is dan vooral: wat heb je over het hoofd gezien?

In de huidige maatschappij zijn we met zijn allen heer en meester geworden in het negeren van signalen. We doen er helemaal niets mee of we verstoppen de symptomen, bijvoorbeeld door een pijnstiller te nemen. En voor je het weet ben je overspannen en herken je jezelf bijna niet meer.

Het is alsof je met een heel vervelend kind zit. Als je het kind negeert wordt het alleen maar drukker en gaat het steeds gekkere dingen doen. Maar als je het kind wat liefde en aandacht geeft zal het weer rustig worden.

Het zal niet altijd gelijk duidelijk zijn wat je lichaam jou probeert te vertellen. Soms is het echt even zoeken wat er speelt of wat er om aandacht vraagt.

En ook als je ontdekt hebt wat er speelt zal het nog niet altijd eenvoudig zijn om hier verandering in aan te brengen. Schroom ook niet om hulp te vragen bij anderen.

Welk signaal geeft jouw lichaam? Wat vraagt om aandacht?