Hoe stress je dik maakt

Door Webmaster_99918

Je hebt vast weleens gehoord van mensen die in periodes van stress heel erg afvallen, terwijl anderen juist veel aankomen. Hoe zit dat nou?

Beide zijn waar. Sterker nog zowel afvallen als aankomen door stress kan gebeuren bij de zelfde persoon! Het verschil zit erin of je spreekt van acute stress of chronische stress.

Iedere vorm van stress heeft een beginpunt. Het moet toch ergens beginnen! We spreken dan vaak van acute stress. Als deze stress lang genoeg aanhoudt noem je het chronische stress.

Wat “lang genoeg” is, is eigenlijk een beetje een vage term. Uiteindelijk zijn de termen “accuut” en “chronisch” door de mens zelf verzonnen en zit er niet een hard omslagpunt tussen de twee termen. En ook zal dit misschien per persoon verschillen.

Maar terug naar stress en je gewicht.
Bij acute stress komt je lichaam in de fight-or-flight stand en heeft het alle energie nodig die het maar beschikbaar heeft in het lichaam. Er moet nu iets gebeuren, vechten of vluchten!

Lichaamsprocessen die niet bijdragen aan vechten of vluchten worden uitgeschakeld. Je zal bijvoorbeeld minder honger hebben. En alle energie voorraden van het lichaam worden aangesproken. Er komt hier een hele hormonencocktail vrij die dit in allemaal in werking zet.

Aan de ene kant eet je dus niet meer en aan de andere kant gebruik je alle reserves die je hebt. Het resultaat is dat je afvalt.

Als de stress lang genoeg aanhoudt zullen de energie voorraden in het lichaam opraken. Je hebt nog steeds energie nodig om te vechten of te vluchten, maar waar haal je dat nu vandaan?

Je zal trekken krijgen in eenvoudige suikers die je weer snel energie geven! Helaas zijn dit vaak niet de gezonde voedingsmiddelen en krijg je een hoop extra calorieën naar binnen.

Daarnaast raakt je insulinespiegel ontregeld (die dat toch al waren door de aanhoudende stresshormonen), waardoor je in een rollercoaster komt van stijgende en dalende bloedsuikerspiegels. Met nog meer drang naar zoet als resultaat.

Het resultaat hiervan is dat je gewicht weer zal gaan toenemen. En waarschijnlijk meer als dat het voor de stress was.

Dit alles gebeurd onder de invloed van je hormonen. En je hormonen bepalen uiteindelijk wat er gebeurd in het lichaam. Als jij je hormonen weer in balans kunt brengen, komt je lichaam uiteindelijk ook weer in balans.

Bij stress coaching wordt er vaak alleen gekeken naar de mentale ervaring van stress. En dat is ook superbelangrijk! Maar het is niet het volledige plaatje.

In het lichaam gebeurd ook wat en het is ook belangrijk om hierin weer balans te krijgen. Daarom neem ik het in balans brengen van je hormonen ook altijd mee bij stress coaching.