Waarom het fout is om alleen maar te geven

Door Ellen Bonhof

Misschien herken je het wel. Je wilt er graag voor anderen zijn en je geeft ook graag. Of het nu gaat om je tijd, spullen of wat dan ook. Andere mensen vinden het fijn en jij krijgt er ook een goed gevoel van. Wat kan daar nu mis mee zijn?

Maar waar blijf jij zelf in dit verhaal?

Iedere keer dat jij geeft, geef je letterlijk en figuurlijk wat van jezelf aan een ander. En dat is helemaal prima. Ik ben ervan overtuigd dat we ook deels in deze wereld zijn om zoveel mogelijk te geven en te delen.

Maar voor het andere deel zijn we er ook om te ontvangen van anderen.

Geven en ontvangen moeten in balans zijn.

Ikzelf heb een tijd gekend waarin deze balans echt zoek was. Ik was constant aan het geven. Tijd, aandacht, geld, spullen. Alles ging naar een ander. Hierbij ging ook vaak over mijn eigen grenzen heen.

Ik was zo met de ander bezig, dat ik niet bezig was met mijn eigen behoeften. En eerlijk gezegd misschien was dat wel de reden dat ik zoveel gaf. Zodat ik niet naar mijn eigen gevoel hoefde te gaan. Zo kon ik mijzelf niet de vraag stellen: “Wat leeft er nu in mij?” of “Waar heb ik nu eigenlijk behoefte aan?”.

Ontvangen? Ik wist niet eens hoe het moest. Als iemand een keer wat aardigs zei of deed wist ik mezelf geen houding te geven. Ontvangen was moeilijk.

En omdat ik mijzelf geen houding wist te geven, dachten anderen dat ik het niet waardeerde. Hierdoor gingen zij minder geven.

En zo zat ik in een negatieve spiraal, waarbij ik teveel van mijzelf weg gaf en te weinig ontving. Het resultaat was dat ik oververmoeid raakte, omdat er de nodige relaties waren die heel veel energie kostten.

Het heeft mij de nodige jaren gekost om dit in te zien. En nu ben ik beter in staat om de balans te vinden tussen geven en ontvangen.

Het was niet altijd een makkelijk proces, want het betekent dat je dingen anders gaat doen en wellicht ook afscheid neemt van mensen. Maar je krijgt er zoveel voldoening en energie voor terug. Met nieuwe relaties die veel beter in balans zijn.

Voor nu wil ik je uitnodigen om eens te kijken naar de balans in jouw leven. Ben jij iemand die meer geeft dan ontvangt? Of heb je het in balans?