Het gevaar van frustraties opkroppen

Door Ellen Bonhof

Als jij net als ik bent heb je ook nooit echt geleerd om met je emoties om te gaan. Natuurlijk dingen als blijdschap was nooit een probleem. Maar dingen als woede en verdriet is dan weer een ander verhaal.

Van huis uit en werd vooral geleerd om emoties als woede, verdriet, angst of andere gevoelens die we geneigd zijn om als negatief te labelen weg te stoppen. Hier uiting aan geven dat deed je gewoon niet. Wat moest ander wel niet denken!

Helaas is deze maatschappelijke norm een gigantische bron van stress!

Door er geen uiting aan te geven stoppen we een deel van onszelf weg! Uiteindelijk wil het er een keer uit. Op wat voor manier dan ook. Of de bom barst en niemand is veilig voor jouw tirade, of je lichaam vertoont allerlei gezondheidsproblemen.

Het is alsof je een bal onder water probeert te houden. Het kost je hoe langer, hoe meer energie. En vroeg of laat komt ie gewoon echt het water uitschieten. En als je pech hebt vol in je gezicht!

Het is belangrijk om je emoties te uiten. Ongeacht wat deze zijn. Nu kunnen we dat natuurlijk helemaal los zien van de maatschappij waar we ons in bevinden.

Als je blij bent en tegen iedereen vriendelijk doet is dat geen probleem, maar om je leidinggevende de huid vol te schelden en een paar meppen te verkopen is wellicht iets minder verstandig (ook al lucht het misschien op!).

Maar misschien dat je die drang tot meppen wel kanaliseren! Doe bijvoorbeeld eens een paar bokshandschoenen aan en ga helemaal los op bokszak! Voel de emotie en laat het er allemaal uit op de bokszak!

Het lichaam vraagt maar één ding, dat de emotie gevoelt en geleefd word.

Als je thuis geen bokszak hebt of iets dergelijks zou je het ook op kussens kunnen doen. Of schreeuw het eruit (desnoods in een kussen). Maar doe iets om die energie die in jou huist eruit te laten.

Dit zijn uiteraard maar twee ideeën, maar ga op zoek naar iets dat voor jou werkt. Verspil je energie niet aan het onder water houden van die bal. Zo hou je energie over voor dingen die je wel leuk vindt.