Ik wil jou bedanken!

Door Ellen Bonhof

Van de week had ik het met mijn man over het boek “Je Kunt Je Leven Helen” van Louise Hay. In het boek vertelt zij over haar levensvisie en hoe dit bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor vele anderen die zij begeleid heeft.

Wat deze vrouw sierde (zij is in 2017 op 90-jarige leeftijd overleden) was haar positieve kijk op het leven. Een van haar belangrijkste wapens daarin was dankbaarheid.

Zij was heel bewust bezig met dankbaar zijn voor de dingen die op haar pad kwamen. En dan bedoel ik ook echt alle dingen! Zij kon al dankbaar zijn voor een deur, omdat een deur de mogelijkheid heeft om fijne mensen tot je huis binnen te laten!

In eerste instantie dacht ik: gaat dat niet wat ver? En ben je dan niet heel veel tijd kwijt aan alleen maar dankbaar zijn?

Dat was echter mijn eigen beperkende overtuiging. Als je heel bewust leeft en heel bewust van alle handelingen die je doet, ben je volledig in het hier en nu. En is eigenlijk helemaal niet moeilijk om voor alles dankbaar te zijn.

Het was voor mij confronterend om te bedenken hoe bewust ik zelf eigenlijk leef. Hoe bewust ben ik mij nou werkelijk van de dingen die ik doe. Als ik eerlijk ben gaat veel op de automatisch piloot. Ik ben al bezig met fietsen voordat ik goed en wel besef dat ik überhaupt ben opgestapt.

In mijn hoofd ben ik met andere dingen bezig. En dat zal voor velen van ons gelden.

En eigenlijk is het zonde, want zo laten we een heleboel van de mooie aspecten van het leven makkelijk langs ons heen gaan! Terwijl je dankbaar kan vinden in de kleinste dingen!

Maar ook in minder leuke dingen kun je dankbaarheid vinden. Dit vergt wellicht wat omdenken, maar vaak is er toch nog wel iets positiefs te vinden als de dingen niet gaan zoals je zou willen.

Deze week ben ik zo bewust mogelijk geweest van mijn eigen handelingen en daarbij dankbaar geweest voor wat ik tegen kwam. Ik ben dankbaar voor het kopje koffie in de ochtend, de fiets die mij van A naar B brengt, de vogel die ik hoor fluiten, het lekkere en gezonde eten van gisteravond.

En ik ben dankbaar voor jou, omdat jij dit leest!

Waar ben jij dankbaar voor?