Wanneer ben jij voor het laatst gewoon geweest?

Door Ellen Bonhof

Ik wil hiermee niet zeggen dat je raar zou zijn. Als mensen je wel raar vinden, omarm het dan. Je bent uniek! Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: ben je wel is helemaal aanwezig in het moment? Zonder iets te doen? Zonder dat je het gevoel hebt dat je iets moet.

Ik heb het over het werkwoord “zijn”. Waarschijnlijk ben ook jij de hele dag met van allerlei dingen bezig. Dingen die je wilt of dingen die je moet. Je bent dit aan het doen, je bent zus en zo aan het doen. Maar ben je wel eens…..zonder iets anders te doen?

Ben je weleens helemaal aanwezig in het moment zonder dat je iets anders aan het doen?

Met de uitspraak “Ik denk, dus ik ben” heeft Descartes onbedoeld onze levensgeluk gesaboteerd. Zijn uitspraak verondersteld dat je alleen kunt zijn als je denkt of bezig bent. Als jij jezelf niet bezighoudt zou je op de een of andere manier niet kunnen bestaan.

Maar als ik niets doe en alleen maar aanwezig ben in moment, ben ik nog steeds.

Als je voor een moment alleen maar kunt zijn, zal je ervaren hoe rustgevend dat eigenlijk is. Even een moment van niks moeten. Alleen maar open staan voor hoe het leven zich op dit moment voor doet.

Misschien wil je het een keer bewust proberen door heel bewust een moment te pakken en alleen maar even te zitten. Waarbij je alles op je in laat werken via je zintuigen. Geur, zicht, gevoel, smaak, horen.

Het is niet zo dat je dit rust moment alleen kunt ervaren als je helemaal niets doet. Uiteindelijk gaat het meer om het leeg maken van het hoofd en open staan voor het moment, zoals het zich aandient.

Van de week liep ik door het bos met mijn man. We hadden een lekker wandel tempo, het weer was heerlijk zonnig. En we zeiden niets! Ik was alleen maar.

En door alleen maar te zijn, transformeerde een eenvoudige wandeling naar een heerlijke belevenis. De zon leek nog een fractie warmer, er was een heerlijke zacht windje, de vogels maakten een fijn geluid, iedere stap voelde levendig en ik voelde de energie van de aanwezigheid van mijn man.

Alle aandacht zat in dat moment.

Het voelde heerlijk. Ik wens jou ook veel van dat soort momenten toe.

Misschien kun je vandaag een moment vinden om gewoon even te zijn.