Wat je kunt leren van de lotusbloem

Door Ellen Bonhof

In veel yogastudio’s zie je hem vaak terugkomen: de lotus! Werkelijk waar wat een prachtige bloem vind ik dat. En er zit een hele mooie symboliek in die ik met je wil delen.

De lotus groeit namelijk in het moeras. In een warm, vochtig, plakkerig moeras. Met een vieze stinkende moerasbodem. Niet bepaald een vakantiebestemming. Hoe er überhaupt iets kan groeien in een zo een smerige omgeving is een wonder op zich.

Te midden van al die stank en drek, groeit daar dan die prachtige bloem! Stevig geworteld in de bodem van het moeras. En ondanks die smerige, drappige omgeving is er nooit een spatje vuiligheid te bespeuren op de lotus.

En terwijl je kijkt naar die prachtige roze bloemknop, omringd door grauwe smurrie, begint die bloemknop zich te openen. Hoe verder die zich opent des te mooier die wordt. En er lijkt geen einde te komen aan het openen van die bloem. Iedere keer opent zich weer een nieuwe reeks bloemblaadjes. Er lijkt geen eind aan te komen. Steeds dichter kom je bij die ultieme schoonheid die van binnen zit.

Wonderlijke schoonheid te midden van stank en smurrie.

Ik zie het als een metafoor voor het leven. Het leven biedt onze vele uitdagingen en zeker niet allemaal rooskleurig. Maar ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt is het altijd mogelijk dat er iets moois groeit. En als we in een dergelijke situatie bij onszelf kunnen blijven en niet laten leiden door wat andere denken komen we steeds dichter bij onze eigen kern.

Ook wil ik nog het lotuseffect benadrukken. Ondanks de omgeving waarin deze bloem zich bevind, zul je er nooit een spat vuiligheid op vinden. De bloem heeft namelijk een zelfreinigend vermogen, alles glijdt eraf. En dat noemen ze dus het lotuseffect,

Een vaardigheid die ons ook goed van pas komt. In plaats van besmeurd te raken door stressvolle situaties kunnen we het ook van ons af laten glijden. En ons juist meer richten op onze schoonheid en groei.

Laat je ook inspireren door deze prachtige creatie van Moeder Natuur.