Stress en je eerste chakra

Door Ellen Bonhof

Of je er nu bewust mee bezig bent of niet, wanneer je stress ervaart is er een verstoring in de energiebalans van je lichaam. Ergens is een disbalans ontstaan. De vraag is waar? Dit is grotendeels afhankelijk van welke thema’s erin jouw leven spelen.

Ik wil je meenemen in een reis door je energetisch lichaam, om je dingen aan te raken om meer in balans te komen. Voor nu wil ik aandacht geven aan je eerste chakra. De volgende keren zal ik dan aandacht geven aan de andere chakra’s.

De eerste chakra vind je bij het perineum. Oftewel het gebied van je lichaam tussen je anus en je vagina. Dit chakra wordt vaak geassocieerd met de kleur rood en het element aarde.

Het belangrijkste thema van dit energetisch gebied is veiligheid. Wanneer je om wat voor reden ook geen veiligheid ervaart (of juist ergens overmatig aan vasthoudt) is er een grote kans dat je eerste chakra niet in balans is.

Maar waar bestaat dit gevoel van veiligheid uit? Het gaat over het vervullen van alle behoefte die je nodig hebt om te kunnen overleven. Dit kan bijvoorbeeld gaan over eten, geld, seks, ontspanning, slaap, een dak boven je hoofd, genegenheid, zekerheid. Eigenlijk iedere basisbehoefte om te kunnen leven.

Uiteraard kan dit gevoel van veiligheid aangetast zijn in combinatie met een disbalans in andere chakra’s. Wanneer stress of overspannenheid speelt bij jou aanwezig zal er eigenlijk altijd wel een disbalans zijn in de eerste chakra, maar mogelijk moet je dan ook nog aandacht geven aan andere gebieden.

Wanneer je de bovenstaande tekst leest zijn er misschien zaken die meteen bij je resoneren. Maar misschien ook niet. Misschien zit daar voor jou niet het belangrijkste aandachtspunt, of misschien komt het op een later moment boven borrelen.

Voor nu wil ik je een korte meditatie meegeven om snel en eenvoudig wat meer balans te brengen in je eerste chakra. Deze kan je snel gebruiken wanneer je even wat steviger gegrond wilt zijn.

  • Ga op een comfortabele manier zitten. Het liefst met je voeten plat op de grond.
  • Beeld je in dat ervan uit je voeten boomwortels groeien die stevig de grond in gaan. En daar stevig contact maken met de aarde.
  • Ga met je aandacht naar het gebied van je perineum en stel je voor dat daar een rode bal energie zit.
  • Laat je inademing vanzelf gaan, maar maak bewust je uitademing langer dan normaal
  • Terwijl je uitademt visualiseer dat er energie stroomt naar die rode bal energie
  • Doe dit voor ongeveer 5 minuten. Observeer hoe je je voelt na deze korte meditatie.

Hopelijk voel jij je na deze meditatie steviger gegrond als ervoor.