Stress en je tweede chakra

Door Ellen Bonhof

Het leven kan ons op allerlei manieren uitdagen. Soms is een uitdaging wellicht iets teveel van het goede. Soms kan dit je energie uit balans brengen. Om die balans weer te herstellen is het belangrijk om aandacht te geven aan het deel van jezelf waar je een verstoring in je balans ervaart.

Waar dat is, is niet altijd eenvoudig. Soms is het een zoektocht. Vandaag wil ik je meenemen in de wereld van de tweede chakra.

Het tweede chakra vind rond het gebied van je bekken. Het wordt ook wel het heiligbeenchakra genoemd.

In het tweede chakra kunnen er allerlei verschillende interessante thema’s afspelen. Het is onder andere het centrum van onze creativiteit. Het woord creativiteit is eigenlijk een heel breed begrip. Vaak denken we bij het woord creativiteit aan iets maken met klei of wol. Of een tekening.

Maar het woord gaat veel verder dan alleen dat. Maar zodra je iets nieuws maakt ben je al aan het creëren. Dit kunnen ook beleveningen zijn of werken in je moestuin. Een vraag zou kunnen zijn of jij daadwerkelijk in het leven creëert wat je zou willen? Welke werkelijkheid creëer jij?

Dit is ook de plaats van het lichaam waar vrouwelijke en mannelijke energie elkaar ontmoeten en in balans komen. Uiteraard is het bekkengebied ook waar man en vrouw samen komen om een nieuw leven te creëren.

Je seksuele gezondheid is dus ook terug te vinden in het gebied van je tweede chakra.

Dit is ook het gebied waar bepaalde emoties vast kunnen komen te zitten, denk aan: schaamte, gebrek aan passing, angst voor afwijzing. Dit kan zich letterlijk laten zien in een stijf heupgebied.

Hoe kun je dan weer verbinding maken met je tweede chakra?

Met dank aan mijn man (die is yoga docent), wil ik je graag meenemen in een yin yoga houding waarbij je weer volledig contact kunt maken met je tweede chakra.

  • Ga op de grond zitten met je benen gespreid.
  • Buig je bovenlichaam naar voren, richting de grond. Het maakt niet uit hoever je hierbij komt. Je kan je armen als steun gebruiken.
  • Laat je hoofd ontspannen hangen. Gebruik nergens in je lichaam spierkracht. Alles is ontspannen, ook je benen.
  • Als het vooroverbuigen lastig is, kan je op een kussentje zitten. Dat geeft iets meer ruimte om voorover te buigen.
  • De kans is groot dat je rek zult voelen aan de binnenkant van je benen. En misschien voel je ook nog wat spanning rond je rug.
  • Ga met je aandacht toe naar de plek waar je rek voelt.
  • Bij yin yoga is vaak de neiging om te vluchten voor het niet prettige gevoel van rek, maar het is juist de bedoeling om het aandacht te geven. Zo maak je er verbinding mee.
  • Ook kan je met je aandacht gaan naar je bekkengebied tijdens deze houding.
  • Doe dit voor 5 minuten. Na deze vijf minuten kan je nog even ontspannen op je rug gaan liggen om na te voelen.

Zo maak je niet alleen verbinding met je energetisch lichaam, maar word je fysieke lichaam ook nog lenig!