Wat jouw derde chakra je te vertellen heeft

Door Ellen Bonhof

Ons lichaam geeft allerlei signalen af. Het vertelt ons constant wat er nu eigenlijk gebeurd in ons onderbewuste. En uiteraard ook ons bewuste. Het is aan onszelf om te achterhalen wat deze signalen betekenen. Ieder deel van het lichaam het lichaam heeft zijn eigen betekenis.

Laten we kijken wat het derde chakra jouw mogelijk te vertellen heeft.

Deze energetische plek vind je rond je zonnevlecht. Dat is de plek onder je borstbeen.

Zoals met ieder chakra zijn er meerdere thema’s die kunnen spelen. Maar de thema’s die je hier vooral kunt vinden gaan over je eigen autonomie, eigen wil, authenticiteit en moed om je persoonlijke doel te leven.

Het gaat hier dus heel erg over jezelf. Wat we ook weleens het ego noemen. Nu heeft het ego een hele slechte naam gekregen. En dat is onterecht. Er is niets mis mee om aandacht aan jezelf te geven en te doen wat jij wilt.

Het gaat er hierom dicht bij jezelf te blijven en dat je leeft naar de dingen die jij belangrijk vindt. Helaas leven we in een wereld waar in we vooral bezig zijn met een ander. Werken doe je vaak in dienst van een ander. En is een kans dat al je andere bezigheden in de dag vooral gaan over dingen doen voor een ander. De vraag is dan waar blijf jij in het verhaal?

Wanneer je leven in dienst staat van anderen en daarbij voortdurend voorbij gaat aan jouw behoefte is dat een zekere bron van stress.

Problemen rond de maag, lever of darm zouden kunnen wijzen op een disbalans in je derde chakra. Vraag jezelf eens af hoeveel ruimte jij jezelf geeft om jouw ding te kunnen doen? Het is niet erg om eens voor jezelf te kiezen.

Helaas wordt voor jezelf kiezen in onze maatschappij nogal eens als egoïstisch gezien. Maar er is niets egoïstisch aan kiezen voor jezelf zodat jij de beste versie van jezelf kunt zijn. Dan kun jij namelijk ook de beste versie van jezelf aan anderen geven. Iets waar iedereen uiteindelijk blij van wordt.

Uiteraard kun je ook doorslaan en teveel ruimte nemen en opeisen. In dat geval is het derde chakra misschien overactief. Terwijl dit erbij het voorgaande juist sprake is van een onderontwikkelde derde chakra.

Zoals met alles in het leven draait het allemaal om balans. En is er een voortdurende zoektocht naar die balans.

Neem even de tijd en stel jezelf de volgende vragen: wat wil ik nu echt in het leven? Waar heb ik behoefte aan? Hoe voel ik mij bij de dingen die ik nu doe? Doe ik daadwerkelijk wat ik wil doen? Welke (kleine) dingen zou ik kunnen ondernemen om dichterbij mijn eigen ik te komen?

Deze vragen kunnen je helpen om meer balans te brengen in je leven.