De onzin van positief denken

Door Ellen Bonhof

We hebben allemaal weleens te maken met moeilijke situaties. Het is een feit dat bij het leven hoort, je ontkomt er niet aan. Een veel gehoord advies is om altijd positief te blijven denken, dan zou het probleem vanzelf over gaan. Het klinkt goed, maar is niet zonder risico’s.

Uiteraard zijn er momenten dat positief denken je veel kan opleveren. Als je iets wilt creëren of leren zal je er waarschijnlijk beter bij gebaat zijn. Je zult dan geloof hebben in je eigen kunnen en het eindresultaat al voor je zien. Wat volgt zal ook een positieve ervaring zijn.

Helemaal prima!

Waar positief denken echter fout kan gaan is als het voorbij gaat aan realisme.

Wanneer we een vervelende situatie meemaken die ons pijn bezorgt (op wat voor manier dan ook), kan het misschien beter zijn om de situatie te aanvaarden zoals deze is. Positief denken kan dan doorschieten in het ontkennen van de realiteit!

Wanneer positief denken vervalt in ontkenning, loop je mis wat je van deze situatie zou kunnen leren. Je sluit je zelf af voor signalen van je lichaam of van het leven. Wat heb je gemist? Waar is de balans zoek?

Jezelf afsluiten voor deze signalen kan een bron worden van stress! Lichaam en geest zullen zich verzetten tegen de ontkenning van de realiteit. In een gevorderd stadium kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Stress is uiteindelijk de grootste veroorzaker van allerlei ziektes en aandoeningen!

Positief denken heeft zeker zijn plaats. Maar het is ook belangrijk om een situatie te erkennen zoals deze is. Als het kut is, is het kut!

Wanneer je een situatie erkent zoals die is, dan kun je er ook verandering in aanbrengen. Dit is niet mogelijk wanneer je met je oogkleppen oploopt en het beest niet in de bek kijkt.

Wees uiteraard positief, maar ook realistisch.