Waarom je vergeet door stress

Door Ellen Bonhof

Alsof het hebben van stress nog niet voldoende is, kan je er nog vergeetachtig door worden ook. En het vergeten op zich kan dan weer een bron van stress worden. Hoe vervelend is het als je iets belangrijks vergeet en dat weer moet zien recht te trekken?

Maar hoe komt het dat je vergeet door stress?

Een deel van de hersenen dat zich bezig houdt met geheugen is de hippocampus. En dit deel houdt zich onder andere bezig met het verwerken van nieuwe informatie.

Dit deel van de hersenen zit vol met receptoren voor cortisol. Cortisol is het hormoon dat je lichaam aan maakt wanneer er sprake van stress is.

Dat de hippocampus veel receptoren heeft voor cortisol (en dus gevoelig is voor dit hormoon) heeft een logische verklaring.

Wanneer je iets meemaakt wat stress oplevert zorgt de aanmaak van cortisol ervoor dat de hippocampus goed onthoudt wat de omstandigheden waren voor de stress.

Erg handig toen je in een lendendoek rondliep en in bepaalde grot een beer tegenkwam. Zo onthoudt je gemakkelijk dat je die grot maar niet in moet.

Alleen dat was een kortstondige situatie van stress. Alles veranderd in het geval van chronische stress. Het lichaam blijft de hippocampus bestoken met cortisol. Als dit lang genoeg gebeurd wordt de hippocampus minder gevoelig voor cortisol. Er is zelfs aangetoond dat de hippocampus door deze overprikkeling krimpt!

De zenuwcellen van de hippocampus krimpen bij overprikkeling door cortisol. Waarschijnlijk is dit een soort beschermingsmechanisme. Een systeem wat goed werkt in het geval van kortstondige en acute stress, slaat om naar negatief wanneer de stress chronisch wordt.

Je hippocampus krimpt dus bij chronische stress, waardoor jij minder goed in staat bent om dingen te onthouden.

Nu weet je waarom. Maar wat doe je nu in de praktijk met deze informatie?

Belangrijk om te beseffen is dat vergeetachtigheid een symptoom kan zijn van stress. Als je in de gaten hebt dat je wat vaker dingen vergeet, zie het dan als waarschuwingssignaal.

Vergeetachtigheid kan een uitnodiging zijn om te kijken naar wat er momenteel speelt in je leven. Is er nog balans? En zijn er wellicht dingen die je kunt doen om meer rust in je leven te brengen?

Bij voldoende rust kan de hippocampus zich weer herstellen en komt het met je geheugen helemaal goed!