Verander “moet” in “mag”

Door Ellen Bonhof

Als jij een beetje bent als ik heb je er een hekel aan om van alles te moeten. Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat je iets moet? En wat vind je er nu eigenlijk van dat je altijd iets moet? Wat voor gevoel geeft het?

De kans is groot dat wanneer je constant het gevoel hebt dat je iets moet dat dit je een hoop spanning en stress oplevert. Want als je altijd iets moet doe je dan nog wat jij zelf wilt?

Het probleem met “moeten” is dat je dan alles buiten jezelf plaatst. Een ander bepaald voor jou wat er gaat gebeuren. Het woord “moeten” ontneemt je alle vrije keuze. En als jij geen vrije keuze hebt en alles wordt bepaald door een ander, waar blijf jij in het hele verhaal?

En wie is die ander eigenlijk? Wie legt jou nu eigenlijk op wat jij zou “moeten” doen? Is dat daadwerkelijk een bestaand persoon in je omgeving? Of is het de maatschappij, omdat bepaalde dingen zogenaamd nu eenmaal zo horen?

Waarom zou het niet anders kunnen of mogen?

Maak kennis met het woord “mag”. Wanneer je iets mag betekent dat jij vrije keuze hebt. Jij bepaald of je iets wel of niet doet.

Wanneer je iets “moet” geef je alle verantwoordelijkheid aan een ander. De ander bepaald wat er met jou gebeurd. Wanneer je iets “mag” haal je alle verantwoordelijkheid naar je zelf. Jij krijgt volledige zeggenschap over jezelf.

Wellicht denk je nu: “Ja, maar ik moet toch….”. Strikt genomen heb je in alles een keuze. Alleen met een keuze komen bepaalde consequenties. De vraag is dan welke uitkomst van je keuze wilt dragen.

Voorheen zei ik altijd: “Ik moet niks. Ik moet alleen naar het toilet.” Maar zelfs dat laatste ben ik het niet mee eens. Ik mag naar het toilet en kies er voor om het doen. Anders wordt het een rommeltje. En daar heb ik geen zin in.

Hoe ziet het er voor je uit als je het woord “moet” veranderd in “mag”? Hoe voelt dat voor je? Hoe klinkt dat ene woord anders?

Wat zijn de dingen waarbij je jezelf vertelt dat je deze moet? Wat gebeurd er als je jezelf vertelt dat je het mag? Immers je hebt een keuze om wat anders te doen.

En ook wat ik je hier vertel moet niet. Het mag!

Je mag kiezen. Je mag alles in eigen hand nemen. Je mag alle verantwoordelijkheid naar je toe halen. Je mag in je eigen kracht staan!

Niemand kan jou iets dwingen te doen. Jij hebt het vermogen van vrije wil om een keuze te maken. Zo houd je alle kracht bij jezelf.