Verbinding met jouw zevende chakra

Door Ellen Bonhof

Wanneer je kijkt naar de hoger gelegen chakra’s worden omschrijvingen voor sommige mensen steeds wat vager. Toch kan je er nog steeds op een hele werkbare manier naar kijken. Het zevende chakra gaat over verbinding met jezelf op alle niveaus. Wat ik daarmee bedoel zal ik je verder uitleggen en ook wat dit betekent voor je stress.

Ken je de uitspraak: “Wij zijn geen mensen met een zielservaring, maar zielen met een menselijke ervaring”?.

Alles wat er in het universum is bestaat uit energie. Dit was zelfs de essentie van bekende Einstein formule E=mc2. Ons lichaam bestaat uit materie (wat in feite heel langzaam trillende energie is). Wat deze materie tot leven brengt is de ziel (een hogere trillende energie).

Het ontstaan van de ziel is lange tijd ontkent in de Westerse wetenschap. Men ging op zoek naar de ziel in het lichaam. Maar de ziel bevindt zich eigenlijk buiten het lichaam. En via de chakra’s staat de ziel in contact met het fysieke lichaam.

Het zevende chakra is de verbinding tussen het fysieke lichaam en de ziel.

In dit leven zijn de meeste van ons helemaal geïdentificeerd met het lichaam. Terwijl het de ziel is die alle indrukken op doet in het leven. Dat is het deel van jezelf dat bijvoorbeeld je gedachten kan aanschouwen.

Iets kan onmogelijk zichzelf ervaren. Hoe is het dan toch mogelijk dat jij je gedachten en lichaam kan ervaren? Je bent niet je lichaam en ook niet je gedachten. Je bent degene die het observeert, de ziel.

Ik heb nu op zich niet veel woorden gebruikt, maar om dit daadwerkelijk te bevatten is een hele kluif. Maar wel essentieel om het stuk verbinding je zelf te kunnen begrijpen.

Ik had je beloofd het meer praktisch te maken. Wanneer we de verbinding met onze ziel kwijtraken, kunnen we dit ervaren als stress. Vaak wordt dit ervaren als het gevoel hebben dat je eigenlijk iets anders zou moeten doen dan je daadwerkelijk doet. Diep van binnen weet je dat je eigenlijk een ander levenspad zou moeten bewandelen.

Dit gevoel uit zich bijvoorbeeld als een heel vol hoofd. Een hoofd dat constant op zoek is naar afleiding. Wellicht in de vorm van allerlei gedachten, maar ook in het altijd iets moeten doen.

De verbinding tussen het lichaam en je ziel komt niet tot stand. Er is simpel weg geen ruimte voor je ziel om binnen te komen. Op die manier kan de alwetende en hele energie van het universum ook niet doordringen naar de rest van je energiecentra. En dus ook niet je lichaam.

Hoe kan je dan de verbinding herstellen? Stilte. Stilte en niets doen.

Kijk eens of je 5 minuten in stilte kunt zitten, zonder dat je iets doet. Geen telefoon. Geen boek. Geen televisie. Of wat dan ook.

Je gedachten zullen nog steeds aanwezig zijn. Misschien kun je ze aanschouwen en beseffen dat je niet je gedachten bent. Je kunt ze immers aanschouwen, dus ben je ze niet. Als het een hele gedachtestorm is, kijk je het kunt laten gaan. Zonder mee te gaan in het verhaal dat er aan vast hangt. Heb vertrouwen dat het uiteindelijk een keer stil wordt. Misschien niet de eerste keer, maar uiteindelijk komt dat punt.

Stilte kan heel ongemakkelijk zijn.

Wat stilte ongemakkelijk kan maken is dat we eindelijk eens kunnen de ding kunnen gaan ervaren waar we normaal van weglopen of diep weg stoppen. Maar juist het weglopen of wegstoppen zorgt dat we stress ervaren.

Kijk of je dat gewoon kunt ervaren. Zonder het te willen veranderen. Een ding weet je zeker de tijd gaat vanzelf voorbij. Met de tijd wordt het ervaren van stilte steeds makkelijker.

Als je het eerst een minuut volhoudt is het ook prima. Hoe vaker je het doet des te makkelijker het uiteindelijk wordt.

Beetje bij beetje om de verbinding met jezelf te herstellen.