Minder zin in seks door stress

Door Ellen Bonhof

Wanneer je last hebt van teveel stress heeft dit effect op je gehele zijn. Het heeft niet alleen effect op je lichaam, maar ook op je mentale gesteldheid. Een van de effecten van teveel stress kan zijn dat je minder zin in hebt seks.

En dat is op zich natuurlijk niet gek als je bedenkt waarom het lichaam een stress systeem heeft.

Laten we even terug gaan naar vroeger. Toen liep je nog in een lendendoek rond door het bos op zoek naar voedsel. Het kon ook weleens gebeuren dat je onverwachts een sabeltandtijger tegenkwam. Het lichaam zet gelijk allerlei dingen in het werk om te zorgen dat je kunt vechten of vluchten. De hoogste prioriteit is overleven!

Dat proces noemen we stress. Het is bedoelt om kort actief te zijn. Helaas zien we tegenwoordig vaak dat het stress systeem constant aan staat.

In het scenario met de sabeltandtijger gaat het puur om overleven. Alle andere zaken zijn niet van belang op dat moment. Het lichaam stopt al zijn energie in het vechten of vluchten.

Een van die andere zaken is natuurlijk voortplanting. Als jij aan het vechten of vluchten bent voor je leven is er even geen tijd om te denken aan die leuke holbewoner van de grot verderop.

Wat gebeurd er in het lichaam?

In het lichaam zijn verschillende hormonale systemen die actief kunnen zijn. Je spreekt dan van hormonale assen. Twee van deze assen zijn belangrijk in dit verhaal, namelijk de HPA-as en de HPG-as.

De HPA-as is als het ware het systeem dat zorgt dat jouw stress systeem aan gaat. Je lichaam zorgt dan voor een hormonale cocktail die jou optimaal in staat stelt tot vechten of vluchten.

De HPG-as is het systeem van je geslachtshormonen. Het regelt onder andere je menstruatiecyclus, maar ook je zin in seks.

Kom je die sabeltandtijger tegen zal je HPA-as actief zijn. En dat is mooi. Alleen bij langdurige stress is dit systeem dus constant actief. Alleen is de werking van de HPA-as zo dominant dat die de werking van onder andere je HPG-as op een laag pitje zet. En dus zal je minder zin in seks hebben.

Uiteraard komen we nu geen sabeltandtijgers meer tegen. Alleen nog denkbeeldige. Wanneer jij constante stress ervaart zal dus constant je HPA-as actief zijn, met alle gevolgen van dien.

Je hoeft geen schuldgevoel te hebben

Het kan misschien zijn dat je een schuldgevoel ervaart naar je wederhelft omdat je minder zin hebt in seks. Dit schuldgevoel mag je laten varen. Wanneer jij last hebt van stress kan het niet anders of je hebt minder zin in seks. Het is nu eenmaal niet een knop die je even omzet (overigens geldt dit ook voor mannen).

Als jij je seks drive terug wilt, kijk dan eens hoe het zit met stress in jouw leven. Wat houdt jou bezig of levert je spanning op?