Neem een loopje met je stress

Door Ellen Bonhof

Als mens zijn we vaak geneigd om te denken oplossingen voor problemen gecompliceerd moeten zijn. Sterker nog, de meeste mensen zullen denken dat een gecompliceerde oplossing beter werkt dan een eenvoudige. Maar het tegenovergestelde is waar. Hoe eenvoudiger de oplossing, des te beter deze vaak werkt.

Misschien wel de eenvoudigste manier om je stress te verminderen is: wandelen!

Hoeveel eenvoudiger kan het worden dan gewoon een stukje lopen?

Beweging is overal goed voor. En het is ook goed voor je mentale gezondheid. Dit is iets wat herhaaldelijk wordt aangetoond met onderzoek. En als mens zijn we vooral gemaakt om te lopen.

In tijden van stress wil je niet intensief bewegen. Waarschijnlijk heb je de energie al niet om dit te doen, maar het is ook nog eens een extra belasting op het lichaam. Een lichaam dat al overbelast is.

Wandelen is heel laagdrempelig. Het levert geen extra belasting voor het lichaam op, maar houdt wel alle systemen goed draaiende en ondersteunt het lichaam om goed te kunnen herstellen.

Vaak gaat stress ook gepaard met onrust. En onrust is eigenlijk het signaal van het lichaam dat het wilt bewegen. Iets wilt doen. Door te proberen stil te zitten op een meditatiekussen ga je eigenlijk vechten tegen het signaal van het lichaam.

Een andere oplossing zou kunnen zijn, de onrust erkennen en in beweging komen door even een stukje te gaan wandelen. Dan kan die onrustige energie tenminste gebruikt worden. En als het gebruikt is, zal het verdwijnen.

En het hoeft ook geen uren te duren. Als je na vijf minuten geen zin meer hebt, dan ga je terug naar huis. Maar misschien vind je hele lange wandelingen meer jouw ding. En misschien heb je de ene keer meer zin of tijd om een wat langer stuk te lopen. Of juist een korter stuk.

Er is niet één juiste manier om te doen. Ook hier kan je het eenvoudig houden. Waar je het doet, hoe lang je het doet, met wie je het doet, hoe snel je het doet… Het maakt allemaal niet uit. Het feit dat je het doet is waar het om gaat.

Misschien wil je zo meteen al een stukje gaan lopen. Doe het! Gewoon heel even genieten van de omgeving om je heen. Ongeacht waar je woont is er altijd wel iets te vinden of te zien om van te genieten of om je over te verwonderen.

Eenvoud siert.