3 eenvoudige tips voor een betere darmgezondheid en minder stress

Door Ellen Bonhof

Hoe jij je voelt is voor een groot deel afhankelijk van hoe jouw darmen hun werk kunnen doen. Hoe goed jouw darmen kunnen werken is onder andere afhankelijk van hoe jouw stress ervaring is.

Om je goed te voelen is het belangrijk dat jij de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Uiteraard gebeurd dit in je spijsverteringskanaal. En dan met name in de darmen. Jouw lichaam heeft van allerlei voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Voor een gezonde functie maakt je lichaam allerlei stoffen als hormonen en neurotransmitters aan. Hier heeft het lichaam uiteraard bouwstoffen voor nodig. En deze worden uit de voeding gehaald. Door de darmen.

Wanneer het lichaam onder stress staat, wordt alle energie gebruikt voor het vecht-of-vlucht systeem. En dat is best handig. Als je bedreigd wordt door een sabeltandtijger dan heb je alles nodig om te overleven.

De darmen behoren niet tot dit vecht-of-vlucht systeem. Als je bezig bent met te overleven in je ontmoeting met een sabeltandtijger, dan is het goed verteren voedsel even wat minder belangrijk. Je kan je energie wel beter gebruiken.

Nu is de kans minimaal dat je aangevallen wordt door een sabeltandtijger, maar sta je wel constant bloot aan andere vormen van stress. Voor het lichaam maakt de bron van stress niet uit. Stress is stress.

Als jij dus constant onder stress staat, krijgen je darmen dus niet voldoende gelegenheid om hun werk te doen. Het opnemen van voedingsstoffen gebeurd dan minder goed. Het betekent dus ook dat je lichaam niet voldoende bouwstoffen binnenkrijgt. En hoe moet het lichaam er dan nog voor zorgen dat jij voldoende aanmaakt van de juiste hormonen, neurotransmitters of het opbouwen van lichaamsweefsels?

Helaas werkt dit ook nog eens als een vicieuze cirkel die dit effect alleen maar versterkt. Doordat je niet de juiste stoffen in je lichaam hebt, word je stress belastbaarheid minder, waardoor je mogelijk nog meer stress ervaart.

Werken aan het wegnemen van je stress oorzaak is belangrijk. Maar werken aan je darmgezondheid is dus ook belangrijk om je belastbaarheid te verbeteren. En daarnaast zorgt een betere darmgezondheid ervoor dat jij je sneller weer gezond voelt.

Ik wil je dan ook graag drie eenvoudige tips geven die je helpen in het verbeteren van je darmgezondheid:

1 Vermijd gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in graansoorten en veel mensen hebben hier een gevoeligheid of zelfs een allergie voor. En het is eiwit waar de darmen slecht mee om kunnen gaan en zelfs schade aan de darmwand kan veroorzaken.

Het grootste probleem is dan veel mensen hier veel te veel van binnen krijgen. Het zit bijvoorbeeld in brood. En veel mensen eten bij ontbijt en lunch brood. Vervolgens eet men in de avond een pasta, waar dan weer gluten in zit. En in veel kant-en-klaar tussendoortjes zit ook gluten.

Oftewel, veel mensen eten de hele dag gluten. Een stof die niets goed doet voor de darmen en jouw gezondheid.

2 Varieer

Varieer zoveel mogelijk in de producten die je eet tijdens ontbijt en lunch. Bij het avondeten lukt het meestal wel om te variëren, maar tijdens ontbijt en lunch eten veel mensen vaak iedere dag hetzelfde.

Verschillende soorten eten hebben verschillende soorten mineralen, vitamines, enzovoorts. Wanneer je niet varieert is de kans groot dat je ergens te korten gaat oplopen.

Ik geef mensen graag de 1-2-3 regel mee. Op dag 1 eet jij je favoriete ontbijt. Op dag 2 wat anders. En op dag 3 weer wat anders. Op dag 4 begin je weer met dag 1, enzovoorts.

En uiteraard kan je dit ook doen voor je lunch. Zo breng je al een stuk meer variatie in je voedingspatroon.

3 Eet 400 gram groente per dag

De meeste Nederlanders krijgen bij lange na niet genoeg groenten binnen. Het landelijk gemiddelde voor volwassenen is ongeveer 140 gram groenten per dag. Wat zelfs nog ver verwijderd is van het advies van het Voedingscentrum (250 gram).

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om 400 gram groenten per dag binnen te krijgen. Dit hoeft uiteraard niet allemaal tijdens het avondeten.

Wanneer je in de ochtend bijvoorbeeld wat geraspte wortel bij je havemout doet heb je ook al snel 75 gram te pakken. Neem dan tijdens de lunch bijvoorbeeld een omelet met groenten en je bent zo weer 150 gram verder. En dan komt die 400 gram in een keer snel in zicht.

Een holistische kijk op je gezondheid

Je gezondheid is je belangrijkste bezit. En waar het om je gezondheid gaat heeft alles met alles te maken. Wil jij je beter voelen in je lichaam is dus belangrijk om niet alleen te focussen op je bron van stress, maar ook aandacht te geven aan bijvoorbeeld je darmen.

Maar het werkt ook de andere kant op. Alleen aandacht geven aan je darmen is misschien ook niet genoeg. Waar komt het probleem immers vandaan? De kans is groot dat er meer speelt, meestal in de vorm van stress.

Pas deze 3 eenvoudige tips toe en je bent al een hele stap in de goede richting.