Het komt allemaal door je hormonen! De 4 grote boosdoeners

Door Ellen Bonhof

Hoe vaak heb je het zelf gezegd? Of is het tegen je gezegd? Of je het nu leuk vinden of niet, je hormonen bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt. Of hoe je gedraagt. Of hoe jouw lichaam functioneert.

Maar dat betekent niet dat je een passagier bent in je eigen lichaam. En het betekent dat jij alleen maar hulpeloos toe moet zien hoe jouw hormonen je leven bepalen.

Gelukkig heb jijzelf op een heleboel zaken invloed waarmee jij je hormonen weer in balans kunt brengen. Maar uiteraard moet je dan wel weten hoe dat moet.

Belangrijk om te weten is dat het vandaag de dag niet altijd even makkelijk is om je lijf (en dus je hormomen) goed te ondersteunen. Heel veel dingen in je dagelijks leven doen je hormonen meer kwaad dan goed.

Als je eenmaal weet waar je zoeken moet, dan kun je acties ondernemen die jouw gezond ondersteunen.

Ik neem je graag mee in een aantal zaken waarvan je waarschijnlijk niet wist dat die van grote invloed zijn op je hormonen en daarmee jouw gezondheid:

Water

Hoewel het drinkwater uit de kraan in Nederland van redelijke kwaliteit is in vergelijking met de rest van de wereld, is er nog een hoop ruimte voor verbetering. Ons kraanwater zit namelijk vol met medicijnresten, antibiotica en hormonen (van de pil). Dit wordt erbij de filtering niet uitgehaald, maar krijg jij wel weer binnen wanneer je drinkt. Dit heeft natuurlijk invloed op wat er gebeurd in jouw lichaam.

Zelf gebruik ik al jaren een waterfilter en je merkt hierin verschil in kwaliteit van water. Alleen qua smaak is het al een wereld van verschil. Vrijwel alle bestanddelen die je niet in je water wilt kunnen er zo uitgehaald worden.

Zelf vind ik het gebruik van een waterfilter een van de grootste plezieren die je jezelf kunt doen waar het gaat om je gezondheid. Maar de ene waterfilter is de andere niet. Hier kan wat research doen geen kwaad. Zelf gebruik ik dus al jaren een van Aqualine.

Voeding

Heel veel van onze voeding zit vol met stoffen die je niet in je lijf wilt. Zo zijn veel van de niet-biologische groenten en fruit zwaar bespoten met pesticiden en dergelijke. Wanneer je bespoten fruit of groente eet krijg je dit ook binnen. In veel gevallen een ramp voor je hormonen. Je lichaam moet namelijk hard aan het werk om dit eruit te krijgen.

Maar ook verpakkingen van voeding kunnen hierin van invloed zijn. In veel verpakkingen zit plastic verwerkt of is van plastic. En dit kan gaan lekken in het product, afhankelijk van het voedingsmiddel en omstandigheden. Maar ook hier raakt je hormoonhuishouding van slag van.

En dan wil ik het verder nog niet hebben over de effecten van bewerkte voeding. Wat vaak vol zit met onnodige toevoegingen of met toevoegingen die wel degelijk een negatief effect hebben op de gezondheid.

Hier is een eenvoudige oplossing om biologische voeding te kopen, maar vooral ook onbewerkte voeding. Zo komt onbewerkte voeding al minder snel in een verpakking.

Als je wat krapper bij kas zit, is het handig om eens te kijken naar de productenlijst die de Clean 15 and Dirty Dozen wordt genoemd. Dat is een lijst van producten die het minst bespoten zijn en dus prima niet biologisch gekocht kan worden. Maar ook een lijst met de 12 meest bespoten producten die je eigenlijk altijd biologisch zou moeten kopen.

Verzorgingsproducten

Make-up, deodorant, shampoo, tandpasta of noem het maar op. De meeste van deze producten zitten vol, maar dan ook echt vol, met hormoonverstorende bende. En toch is het iets wat we dagelijks gebruiken.

De reden dat het hormoonverstorende stoffen hierin terecht komen is omdat het gaat om ingrediënten die makkelijk en goedkoop in gebruik zijn. Het heeft dus helaas wel een prijs. En die prijs is misschien wel je kostbaarste bezit: je gezondheid.

Een goede vuistregel is: als je het niet kunt eten, moet je het ook niet op je huid smeren.

Ook hier is het weer belangrijk om te zoeken naar een product dat wel past bij wat jij wilt. Alternatieven zijn er tegenwoordig genoeg, maar soms moet je dan even zoeken.

Bestudeer de etiketten en zorg in ieder geval dat deze hormoonverstorende stoffen niet in je producten zitten:

  • Parabenen
  • Flalaten
  • Triclosan
  • Aluminium
  • Sodium laurylsulfaat
  • Alcohol (ook ethanol genoemd)
  • Parfum
  • Butylhydroxyanisool (BHA) en Buutylhydroxytolueen (BHT)
  • Benzofenen-3 (oxybenzon)
  • Cocamidopropyl Betaine

Stress

Aanhoudende stress haalt je hele hormoonhuishouding overhoop. De hele dag bezig zijn met van alles en nog wat en altijd maar moeten presteren komt met een prijs. En ook hier is de prijs je kostbaarste bezit: je gezondheid.

Het lichaam gaat er nu eenmaal slecht op om altijd maar aan te staan. Momenten van rust en ontspanning zijn heel belangrijk voor een goede balans.

Zicht hebben op jouw balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk voor hormonale gezondheid. Zijn er dingen die je teveel doet? En neem je genoeg tijd voor jezelf?

Dit zijn een aantal van de dingen waar je op kan letten als jij je hormonen in balans wilt brengen of houden. In het begin kan het best confronterend zijn om te zien hoeveel producten je eigenlijk zou moeten mijden (geloof me, ik heb het zelf ondervonden). Maar het levert je gezondheid een hoop als je het wel doet.