Stress en je hormonen in balans

Door Ellen Bonhof

Het lijkt zo een eenvoudig onderwerp: stress. Tot op bepaalde hoogte komen we er allemaal mee in aanraking. En als het je teveel wordt, dan doe je toch gewoon even rustig aan? Helaas zal je niet de eerste zijn die merkt dat de echte rust niet komt of dat het een kwestie van tijd is voordat het je weer teveel wordt.

Er zijn helaas genoeg mensen die zich zelf van burnout naar burnout slepen.

Stress kan dan ook een complex onderwerp zijn, waarbij “even rustig aan doen” niet voldoende is om daadwerkelijk te herstellen.

Stress is niet alleen iets wat mentaal is, maar heeft ook lichamelijke gevolgen. En uiteindelijk kunnen deze twee elkaar in stand houden. De mentale stress zorgt ervoor dat de hormoonbalans in je lichaam verstoort wordt. En doordat je hormoonbalans verstoort is ervaar je nog meer stress. Het is een zichzelf instandhoudende cirkel.

Om de gevolgen van stress aan te pakken is het belangrijk om te herkennen en te erkennen waar de stress vandaan komt. Als je weet wat je triggert kan jij je verstandhouding met de trigger veranderen. Zo krijgt het geen vat meer op je.

Daarnaast moet het lichaam ook een zet in de goede richting krijgen, door in te spelen op het herstellen van de hormoonbalans. Door handig gebruik te maken van bepaalde leefstijlfactoren kan jij je lichaam datgene geven wat het daadwerkelijk nodig heeft.

Zo kan de symfonie van het lichaam weer in de maat spelen.

Inzetten op slechts 1 van deze factoren (dus het mentale aspect of fysiek aspect) is vaak niet voldoende om daadwerkelijk weer balans te mogen ervaren in het leven. Beide zijn nodig.

En “even rustig aan doen” zal je in het beste geval tijdelijk wat verlichting geven, maar in de meeste gevallen is het wachten op het erger worden van klachten.

Uiteraard kan het moeilijk zijn in je eentje de weg terug te vinden. Gelukkig hoeft dat niet!

Op zondag 23 oktober 2022 om 12:30 houd ik een workshop over Stress en je hormonen in balans. Tijdens deze workshop zal ik je meenemen in hoe jij weer balans kunt brengen in je leven.

Van tevoren zal ik je een vragenlijst toe sturen om inzicht te krijgen in jouw situatie. Zo kan er tijdens de workshop gericht advies gegeven worden, waar jij echt wat aan hebt (zonder dat jouw situatie publiek gedeeld hoeft te worden uiteraard).

Ik heb er ook voor gezorgd dat de workshop voor een ieder goed toegankelijk is. Inschrijving is slechts 30 euro.

De workshop vindt plaats bij De Lichtplaats in Zaandam (Provincialeweg 302, 1506MJ). Mocht jij mee willen doen in deze workshop kan jij je inschrijven via deze link.