9 Eenvoudige tips om meer te ontspannen

Door Ellen Bonhof

Soms heb je gewoon even geen zin in moeilijk gedoe. Je weet waarschijnlijk wel dat er dingen zijn die anders mogen. Of het nu gaat om voeding, beweging, relaties of wat dan ook. Maar er zijn momenten dat je gewoon even ontspanning wilt. Even de druk eraf.

Ik wil dan ook graag een aantal eenvoudige tips met je delen die je kunnen helpen om even dat momentje van ontspanning te geven. Even wat ademruimte.

1 Wees dankbaar

Van dankbaarheid is aangetoond dat het heel veel kan bijdragen in het reguleren van stress. En hoe lastig het leven ook kan zijn, er altijd wel iets waar voor je dankbaar kan zijn. Het hoeft niet altijd heel groot te zijn. Als jij in de ochtend een lekker bakje koffie hebt, kan dat al een moment van dankbaarheid zijn.

Er is ook niet per se een manier waarop je dit zou moeten doen. Alles kan. Misschien je het fijn om een stuk papier te pakken en alles op te schrijven wat je maar kan bedenken waar je dankbaar voor bent. Of misschien denk je aan alle dingen waar je dankbaar voor bent terwijl je een wandeling maakt.

2 Een ademhalingsoefening

Ademhalingsoefeningen zijn er in vele soorten en maten. En niet alles is geschikt om daadwerkelijk te kunnen ontspannen. Maar de oefening die ik je nu ga meegeven werkt wel en is eenvoudig te doen als jij even een ontspanningsmoment wilt:

  • Zorgt dat je comfortabel zit (kan ook staand of liggend)
  • Adem in zoals je normaal gesproken doet. Je hoeft hieraan niets te veranderen.
  • Vertraag je uitademing. Doe je uitademing zo langzaam als dat voor jouw mogelijk is, zonder dat jij je daarvoor overdreven voor moet inspannen.
  • Blijf dit herhalen voor 5 minuten.

Hoe eenvoudig kan het zijn?

3 Wees in het hier en nu

Stress en ontspanning ontstaat vaak omdat we of bezig zijn met dingen uit het verleden of juist dingen die in de toekomst liggen. De basis van bijvoorbeeld mindfulness is dat je helemaal in het hier en nu bent. Want in het hier en nu is vaak weinig om je zorgen over te maken.

Hoe je dit zou kunnen doen? Neem nu een paar minuten om je bewust te worden van je zintuiglijke ervaringen:

  • Wat zie je? Kun je heel bewust de dingen noemen die je ziet?
  • Wat ruik je? En als je niet ruikt, wees je daar dan bewust van.
  • Wat proef je? Ook al is het misschien alleen het speeksel van je mond
  • Wat hoor je? En als je een bepaald geluid gehoord hebt, kun je dan een ander geluid vinden?
  • Wat voel je? Kun je je kleding voelen of de temperatuur van de lucht om je heen?

4 Ga de natuur in

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur en als we omringt zijn door de natuur werkt dit ontspannend. In Japan is er de term shinrin yoku, oftewel bosbaden, waarvan is aangetoond dat het mensen helpt om te ontspannen.

Hoewel het optimaal is om daadwerkelijk naar het bos te gaan of zo, hoeft dit niet per se. Even naar het stadspark kan ook al helpen. Zelfs planten in je kamer of foto’s van planten helpt al!

5 Wandelen

Lichte vormen van fysieke activiteit kan ook helpen bij ontspannen. Wandelen is daarin heel toegankelijk. Ook hier hoeft het niet moeilijk te zijn. Even 5 minuten naar buiten kan je al heel veel opleveren.

Uiteraard kun je wandelen ook combineren met bovenstaande punten.

6 Bouw rustmomenten in op de dag

Dit klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Helaas doen maar weinig mensen dit. En dat is het bewust inplannen van momenten in de dag, dat je even niets doet. Dit hoeft maar een paar minuten te duren.

Dit is ontzettend effectief omdat we vaak geneigd zijn om de hele dag vol te stoppen met allerlei dingen om te doen. Je staat dan constant aan, zonder dat even de druk eraf gaat. Door bewust een moment te plannen van niets doen, kan even de druk eraf en hou je energie over aan het einde van de dag.

7 Socializen

De mens is gemaakt om contact te hebben met andere mensen. In de zogenaamde Blue Zones worden mensen ouder dan gemiddeld. En de grootste bepalende factor voor gezond oud worden is het contact met andere mensen.

En dan heb ik het over echt contact en niet via social media. Even een kort momentje van contact met een ander mens kan je al veel brengen.

Misschien maak je een kort praatje met de kassière, of ga je even buurten bij de kantoorruimte aan het eind van de gang of maak je een kort praatje met je buren. Of misschien wissel je even van gedachten met één van je huisgenoten. Ook hier liggen de mogelijkheden vaak dichterbij dan je denkt.

8 Zet je beeldschermen uit

En dan met name in de avonduren. Als je heel eerlijk bent wat leveren beeldschermen je op?

Je social media is een complete highlight reel van iedereens hoogtepunten, waarbij jij je af zou kunnen vragen of jij je hierdoor heel veel beter voelt.

Op televisie is alleen maar narigheid in het nieuws waar je niet vrolijk van wordt.

En op Netflix zijn er allerlei spannende series, waar je wellicht niet echt in ontspannen staat van komt.

Maar wat doe je dan? Hier zijn zoveel opties waarbij jij je misschien wel veel beter voelt. Probeer eens een bordspel met je huisgenoot, of puzzelen, lezen, tekenen of iets anders creatiefs. Wat deed je als kind wat je leuk vond? Misschien vind je dat nu nog steeds leuk!

9 Zet muziek op

Muziek kan veel invloed hebben op hoe jij je voelt. Zet eens een muziekje op waar je helemaal ontspannen van wordt. En laat je meenemen op het gevoel en trillingen van de muziek. Laat het door je heen gaan.