Je mag wel even ziek zijn

Door Ellen Bonhof

Soms gaan de zaken even niet zoals je wilt. Deze week was ik ziek. Eerlijk gezegd zat ik daar niet op te wachten. Ik had genoeg andere dingen te doen. Maar een behoorlijke keelontsteking had andere plannen voor mij.

Mijn eerste reactie was dat ik mij gelijk ging druk maken over allerlei dingen die nog moesten gebeuren in de week die voor mij lag. Ik was al bezig met het herschikken van afspraken en dingen die ik zou gaan doen.

Maar toen viel het kwartje…Ellen, stop! Wat ben je aan het doen? Het feit dat het lichaam ziek wordt is de manier van jouw lichaam om aan te geven dat je het even rustiger aan mag gaan doen. Sterker nog, waarschijnlijk kan je niet anders dan rustig aan doen.

Eerlijk gezegd was het een periode waarin er een hoop dingen op mij af kwamen. Leuke dingen en minder leuke dingen. Maar hoe dan ook dingen die om aandacht vroegen. En eerlijk gezegd liep ik al enige tijd rond met het idee dat het gas er even af moest. Maar voor het lichaam duurde dit dus even te lang en ging het mij een handje helpen.

In plaats van ziek zijn te zien als iets vervelends, heb ik wel weer even een moment gehad om het te zien als een leermoment en er dankbaar voor te zijn.

In eerste plaats mocht ik mij volledigheid overgeven aan de realiteit. Er ging gewoon even niets gebeuren en ik had geen idee hoe lang het zou gaan duren. Ten eerste had ik eigenlijk helemaal geen fut om dingen anders te plannen en ten tweede had het geen zin, omdat ik niet wist hoe lang ik op de bank zou hangen.

Ik hoefde mij nergens schuldig over te voelen dat het nu gewoon even niet kon. De situatie was zoals die was. Accepteren dus. Wanneer ik in staat zou zijn om mijn dingen te doen, zou ik dat weer doen. Maar nu dus even niet.

Ten tweede wat kon mijn keelontsteking mij iets vertellen over de afgelopen periode. Was er iets dat mij de keel uithing? Had ik mij niet uitgesproken over iets? Of had ik juist iets gezegd dat ik niet had moeten doen? Hoe was mijn communicatie met de wereld om mij heen? Heb ik mij voldoende kunnen laten gelden in de wereld om mij heen?

Genoeg stof tot nadenken. En er waren wel degelijk dingen die voor mij resoneerden. Allemaal dingen waar ik weer wat heb mogen leren over mijzelf.

Hoewel ziek zijn in je agenda waarschijnlijk nooit uitkomt kan het een signaal zijn van je lichaam. Verzetten er tegen heeft geen zin. De situatie accepteren zoals die is wel.

En eigenlijk is ziek zijn een verkeerde term. Eigenlijk is het een helingsproces van het lichaam. Je lichaam is bezig iets op te ruimen. En vaak is dat ook het teken dat er bij jou iets opgeruimd mag worden. En het lichaam reageert omdat we het vaak zelf niet meer zien.

Vandaar ook de uitnodiging om dankbaar te zijn richting je lichaam wanneer die een herstelproces in gaat. Dankbaar, omdat je lichaam uitnodigt tot het onderzoeken wat er speelt in je leven.

Je mag gerust even ziek zijn.