Laat je vijfde chakra spreken

Door Ellen Bonhof

Een wezenlijk onderdeel van ons menselijk bestaan is communicatie. En dat is eigenlijk het belangrijkste thema van het vijfde chakra. Dit energetisch gebied vinden we bij de keel.

Als er blokkades zijn in dit gebied kan dat manifesteren als problemen rondom de nek. Dit kan bijvoorbeeld nekpijn zijn, maar ook problemen rondom de schildklier.

Een blokkade zal ontstaan wanneer je niet voldoende uitdrukking kan geven aan datgene wat er in jou gevoelswereld afspeelt. We slikken maar wat er gebeurd of je hebt het gevoel van een brok in de keel.

In plaats van te uiten wat je voelt, stop je het weg. Door niet te verbinden met wat er in jou afspeelt ontstaat er wrijving. Oftewel stress! De spanning gaat letterlijk in het lichaam zitten. Bij de één zal dit misschien leiden tot wat stijve spieren. Maar de ander kan door de stress de gehele hormoonbalans verstoord raken. Zo zijn schildklierproblemen vaak het gevolg van aanhoudende stress.

Wanneer je communiceert geef je expressie aan iets dat van jou is. En eigenlijk is expressie geven van je innerlijke wereld waar blokkades in het vijfde chakra over gaat. Menselijke communicatie is daar één van. En eentje die veel gebruikt wordt.

En er zijn vele andere manieren om uiting te geven aan wat erin jou afspeelt. Waar de één inderdaad makkelijk kan praten over wat er gebeurd, kan het zijn dat jij misschien liever schildert, schrijft, haakt, bokst of iets heel anders.

De essentie is dat je contact kunt maken met het gevoel in jou en dat kunt delen met de wereld. Wat die vorm van delen dan ook mag zijn.

Door je te uiten voorkom je blokkades en kan energie blijven stromen door je lichaam. Laat je creativiteit gelden! En creativiteit is meer dan schilderen of knippen en plakken. Zelfs tuinieren of sport kan creatieve uiting zijn! Op die manier verwijder jij zelf spanning uit je leven. En andere mensen kunnen wellicht nog genieten van de manier waarop jij uiting geeft aan jezelf.

Hoe geef jij nu uiting aan jezelf? Hoe laat jij jouw eigen creativiteit gelden? Of hoe zou je dit willen doen? En als je het zo niet weet, probeer dan dingen uit. Dan ontdek je vanzelf wat voor jou werkt.