Hoe schildklierproblemen ontstaan door stress

Door Ellen Bonhof

Het lichaam is normaal gesproken een prachtige symfonie waarin alle delen met elkaar tot iets moois komen. Het is alleen wel een hele delicate balans. Zodra er iemand uit de maat begint te spelen raakt is de symfonie niet meer zoals die was.

Wat er veel gebeurd bij stress is dat er ook problemen ontstaan met de werking van de schildklier. Het lichaam is een systeem van systemen en het stress-systeem werkt via een bepaalde hormonale as, namelijk de HPA-as.

Iedere letter duidt een orgaan aan die van belang is een de regeling van stresshormonen. Dit zijn de hypothalamus, de hypofyse (pituitary in het Engels) en de bijnieren (adrenals in het Engels).

Wanneer deze HPA-as overmatig actief is omdat jij stress ervaart, wordt de werking van andere hormonale assen in het lichaam minder. Een daarvan is de HPT-as, waarbij de T staat voor Thyroid, in het Nederlands beter bekent als de schildklier.

Het meest voorkomende schildklierprobleem is een traag werkende schildklier. Maar een te snel werkende schildklier of een omzettingsprobleem van inactief naar actief schildklierhormoon kan ook voorkomen.

Een traag werkende schildklier is onder andere te herkennen aan:

  • Gewichtstoename
  • Obstipatie
  • Droge huid
  • Haarverlies
  • Kouwelijk zijn
  • Vermoeidheid

Deze lijst is verre van volledig en niet alle symptomen hoeven tegelijk aanwezig te zijn.

Waar ik je hierin wil meenemen is dat wat wellicht lijkt op alleen een schildklierprobleem voort kan komen uit stress. Wil je het probleem dus echt aanpakken, zal je ook moeten kijken naar waar die stress vandaan zou kunnen komen.

Hierin staat het probleem rond de schildklier niet op zich zelf. Hiermee wil het lichaam wat aangeven. Ieder lichaamsdeel heeft zijn eigen verhaal en het feit dat je schildklier problemen geeft is een signaal. Het is een aanwijzing en het is aan jou om te achterhalen wat dat verhaal is en er iets mee te doen.

Als je kijkt naar het energetisch lichaam zit de schildklier op de plek van het vijfde chakra, in het keelgebied. Thema’s die spelen rondom dit energetisch gebied zijn: expressie, communicatie, inspiratie en openheid.

Wanneer je daadwerkelijk last hebt van een trage schildklier is er wellicht ook iets bij jou speelt waar het uiten van je gevoelens of gedachten een probleem is?

Of zijn er wellicht zaken of gebeurtenissen waar jij je uit terug trekt en stil probeert te houden?

Het onderkennen van stress en hoe je omgaat met die stress is een essentieel onderdeel van herstel. Uiteraard zijn er ook allerlei manieren waarop je de schildklier kunt ondersteunen met bijvoorbeeld voeding of leefstijl keuzes.

Maar het aanpakken van de daadwerkelijke oorzaak, de bron van jouw stress, mag niet ontbreken. Anders is de kans groot dat het probleem niet daadwerkelijk wordt aangepakt.