Even de druk eraf!

Door Webmaster_99918

Het is zo verleidelijk om de hele dag bezig te zijn. Misschien herken je het zelf ook wel. Je hebt van alles dat je bezig houdt. Sommige dingen wil je graag doen, andere dingen voelen wellicht meer als een verplichting.

Stiekem ben je op zo een manier de hele dag bezig. Voor je het weet sta je de hele dag aan. En eind van de dag ben je eigenlijk kapot. En wil je alleen nog maar in je onesie op de bank ploffen met een goedkoop romannetje.

Momenteel zit ik zelf in zo een periode. Er moet van alles gebeuren rondom de kinderen, een verbouwing en werk. En uiteraard gaan de alledaagse dingen ook door.

Als dat voor een korte periode is, is dat nog niet eens zo erg. Het gaat pas echt fout als het voor een langere periode is. En waar zit nu eigenlijk die grens tussen iets wat kortstondig is en wat langdurig is?

Soms lijkt iets tijdelijk te zijn en zit je er ineens aan vast. Een beetje alsof je een proefabonnement op iets denkt af te sluiten en voor je het weet is er weer geld voor een jaarabonnement afgeschreven (die verrekte kleine lettertjes!).

Of stress van lange duur of korte duur is maakt eigenlijk niets eens zoveel uit. Het is altijd belangrijk om een momentje te pakken voor ontspanning.

En dan bedoel ik niet een uurtje yoga in de week. Hoewel je dat zeker kan doen, is het misschien niet voldoende als je die overige 167 uur in de week volledig aan staat. Je kan dan niet echt spreken van balans.

Ik wil dan ook graag met je delen hoe ik de balans bewaar tussen aan en uit staan.

Met balans bedoel ik hier niet dat het precies in evenwicht is. Dus niet dat je voor ieder uur aan ook een uur uit moet. Dan mogen we de dagen waarschijnlijk wel wat langer gaan maken. En het is ook niet nodig.

Ik houd zelf altijd in de gaten hoe lang bezig met iets dat vooral energie kost. En maakt mij daarbij niet uit of ik het nou leuk vind om te doen of niet. Na maximaal anderhalf uur, neem ik even moment om echt te ontspannen. 10 minuten kan al meer dan voldoende zijn.

Je kan dan bijvoorbeeld even wat ontspannends lezen, een stukje wandelen, andere vormen van beweging, mediteren of gewoon even echt helemaal niets. Het kan van alles zijn wat je maar wilt.

Zolang het maar geen prikkels oplevert (dus dingen doen op je telefoon telt niet mee!).

Zo haal je niet alleen even de druk van de ketel, maar heb je ook weer energie voor je volgende blok van aan staan.

Probeer het eens uit, wees creatief en kijk wat het voor je doet!