Die verrekte spiegel

Door Ellen Bonhof

De meest invloed rijke persoon in je leven dat ben jijzelf. Welk verhaal vertel jij jezelf als je in de spiegel kijkt?  De kans is groot dat je in de ochtend en in de avond voor de spiegel staat. Tanden poetsen, haar fatsoeneren, mascara opdoen of wat er dan ook hoort bij jouw dagelijkse ritueel. Maar wat vertel jij jezelf als je in de spiegel kijkt?

Wat vertel jij jezelf als jij jezelf ziet? Zijn dat dingen waar je blij van wordt of ben je op zoek naar dingen die beter kunnen in jouw ogen? Ben je erg kritisch naar jezelf?

Als je allemaal blije dingen tegen jezelf zegt, is dat natuurlijk super! Vooral blijven doen!

Maar wat nu als je erg kritisch naar jezelf bent? Mijn grote vraag is dan, wat levert jou het op om zo kritisch naar jezelf te zijn?

De kans is groot dat je er alleen maar een vervelend gevoel aan over houdt.

Wat jij jezelf vertelt is ontzettend belangrijk. Het verhaal dat jij jezelf voorhoudt wordt uiteindelijk de waarheid. Of het nu een positief verhaal is of een negatief verhaal. Je onderbewuste zorgt daar wel voor. Onbewust gaan je hersenen op zoek naar alle dingen die jouw verhaal bevestigen.

Dus als jij jezelf vertelt hoe goed je bent of hoe tevreden je bent over de dingen in jezelf of je leven, dan zal je dat met name zien. Andersom is dat ook waar. Als jij de focus van je onderbewuste brengt naar dingen waar je niet tevreden over bent, zal dat het enige zijn dat je ziet. En op die manier kom je in een soort neerwaartse spiraal terecht, waarbij jij je steeds slechter gaat voelen.

Als jij jezelf hierin herkent, vraag jij je misschien ook af hoe je hier weer uit komt. Het antwoord is simpel, maar niet per se makkelijk.

Het begint met bewust worden van wat jij jezelf iedere keer vertelt. Wat denk je als je voor de spiegel staat? Is dat iets waar je blij van wordt?

Als je blij wordt, prima! Ga zo door!

Als je er niet blij van wordt, wat zou je jezelf wel kunnen vertellen? Waar wordt je blij van? Als je weet waar je wel blij van wordt, zeg het dan tegen jezelf! Het liefst hardop, dat maakt het nog krachtiger!

In het begin zal het misschien even raar voelen om letterlijk iets tegen jezelf te zeggen. Maar schud dat gevoel van je af en ga eens na hoe goed het eigenlijk voelt om iets positiefs over jezelf te zeggen.

De kans is groot dat je in een vastgeroest patroon zit. En dat zal wat van je vragen om door heen te breken. Als jij jezelf betrapt op een negatieve gedachte, stop deze dan en zet daar direct je positieve verhaal tegenover. Na verloop van tijd zal die negatieve gedachte in zijn geheel verdwijnen. Maar soms kan dit even duren. Hou vol, want ik weet dat jij dit kan!

Jij bent degene die bepaalt hoe jij je voelt, maak er het mooiste van!