5 Ongezonde manieren van omgaan met stress

Door Ellen Bonhof

Hoe je het ook went of keert allemaal ervaren we een bepaalde mate van spanning of stress in ons leven. Hoe je daar mee om gaat kan enorm verschillen per persoon. Wat jij doet om de spanning er even af te halen kan enorm goed werken. Maar sommige manier van omgaan met je stress of spanning kan eigenlijk meer schade brengen.

Ik neem je graag mee in vijf manieren van omgaan met stress die je mogelijk verder weg brengen van de balans die je zoekt.

1 Overmatig sporten

Bewegen is gezond. Zeker als je last van stress hebt. Het ondersteunt het in balans brengen van je hormonen en neurotransmitters zodat jij je beter voelt. Het helpt bij afvoeren van afvalstoffen zodat jij je beter voelt.

Maar je kan teveel doen. Zeker als je stress systeem al zwaar beladen is. Wanneer jij zwaar en intensief gaat sporten breng je nog meer stress op je systeem. Het is weer een nieuwe stressor die je lijf moet verwerken. En in sommige sporten heerst er een cultuur dat je altijd tot het gaatje zou moeten gaan. Maar dit kan dus tegen je werken.

Uiteindelijk is het overmatig sporten een manier om de aandacht van het feitelijke probleem af te leiden. Om niet te hoeven voelen wat er eigenlijk aan de hand is.

Is intensief sporten dan verkeerd? Nee, niet per definitie. Maar het is wel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zo lang je er uiteindelijk sterker van wordt en je voelt je beter zal het prima zijn.

Maar als je er vermoeider door raakt of je hebt steeds vaker blessures ben je waarschijnlijk meer aan het doen dan op dit moment goed voor je is. Dan is het wellicht tijd om iets rustiger aan te doen.

Bewegen is altijd goed. Maar doe niet te veel als je al veel last van stress hebt. Een goede vuistregel is dat jij je door sport of beweging beter moet voelen. Het moet je iets brengen en niet alleen maar kosten.

2 Ongezonde keuzes in eten

Wanneer je veel last van spanning op stress hebt, zal je het waarschijnlijk lastig vinden om de juiste keuzes te maken in eten. Het is makkelijker om even snel een zak chips of een pak koekjes open te trekken.

Ook heeft je lichaam een behoefte aan snelle energie en zal je snel zin hebben in vet en suikerrijk eten. Waar de supermarkt vol mee staat.

Maar helaas is dit soort voeding ook een belasting voor het lichaam. Je lichaam moet het kunnen verwerken en vaak gaat het gepaard met voedingsstoffen die eigenlijk helemaal niet goed zijn voor ons lichaam. Je lever moet dat allemaal afbreken, terwijl het ook al bezig was met afbreken van je stresshormonen.

Om de verleiding zoveel mogelijk te weerstaan is het beter om dit soort spul niet in huis te hebben. Als je de verleiding op voelt komen kan je iets anders gaan doen, om de verleiding het hoofd te bieden. Je kunt:

  • Water drinken. Vaak hebben we dorst en geen honger.
  • Even een rondje lopen. Je bent even het huis uit en je doet even wat anders.
  • Poets je tanden. Hierna zul je waarschijnlijk geen trek meer hebben.

3 Alcohol en drugs

Even een wijntje nemen om de scherpe randjes eraf te halen. Niks mis mee toch? Want zo kan je er weer even tegen aan, toch?

Helaas geeft ook dit alleen op het moment zelf een goed gevoel. De spanning zakt misschien even weg, maar jammer genoeg ga je dan ook de bron van spanning uit de weg. Het probleem wordt niet opgelost!

Daarnaast is ook nog zo dat alcohol of drugs een belasting zijn voor je lichaam. En dus nog meer spanning of stress met zich mee brengt op de langere termijn. Je lichaam moet deze stoffen immers zien af te breken. Dit gebeurd in de lever en de had al zo zwaar in en het proberen op peil te houden van jouw energie en het afbreken van stresshormonen.

Het eindresultaat is dat je uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht komt van minder energie, omdat je lichaam alle zeilen moet bijzetten om de alcohol of drugs af te breken.

4 Binge watching TV

Wat is er lekkerder dan na een rumoerige en stressvolle dag op de bank neer te ploffen en Netflix aan te zetten. Er is altijd wel een nieuwe favoriete serie om te kijken en zodra een aflevering klaar is begint gelijk de volgende!

Maar ook hier zou het kunnen zijn dat je vooral bezig bent te verdoven. De TV kan eindeloze bron van afleiding zijn om vooral niet te hoeven voelen. Om de spanning of stress in je lichaam even niet te hoeven ervaren.

Maar ook hier geldt dat de bron van spanning niet aangepakt wordt.

Uiteraard wil ik niet suggereren dat TV kijken altijd vluchtgedrag is. Maar de vraag is vooral waarom je iets doet. Natuurlijk kun je oprecht genieten van je favoriete serie. Maar het is misschien ook mogelijk dat je vooral op zoek bent naar afleiding. Het is aan jou om te beoordelen wat voor jou geldt.

5 Meer werken

Deze is wellicht een open deur. Maar ook hier gaat het vooral over het niet aanpakken van het echte probleem. Uiteraard kan het ook hier gaan om vluchten van spanning of stress.

Wat kan er mis zijn met meer werken? Om even gauw nog wat vraagstukken op te lossen? Een extra ding hier of daar? Als het echt tijdelijk is, kan het misschien op zich niet veel kwaad. Zo lang dit ook weer wordt gecompenseerd met voldoende rust.

Alleen hoe vaak is een dergelijke situatie daadwerkelijk tijdelijk? Soms kan een tijdelijke situatie jaren voort bestaan. En uiteindelijk is het leven een aaneenschakeling van uitdagingen. Er is altijd wel iets wat opgelost of gedaan moet worden.

In dat soort gevallen wordt meer werken net als sjoelbakken. Er liggen allemaal stenen voor de ingang en eigenlijk blokkeren die elkaar. In een verwoede poging er toch nog een steen in te krijgen, ga je steeds harder sjoelen met de stenen. Het effect is alleen dat het alleen maar vaster komt te zitten.

Oftewel de stress zal zich alleen maar opbouwen. Het daadwerkelijke probleem wordt niet ondervangen, maar zal alleen maar meer worden.

Hoe ga jij om met stress en spanning?

Wat doe jij om om te gaan met stress of spanning? Levert het je alleen op korte termijn wat op? Of werkt het ook voor de langere termijn? Oftewel gebeurd er wat om de bron van je stress te ondervinden?