Wat de periode na je vakantie kan vertellen over je stress

Door Ellen Bonhof

Misschien ben je net als ik net weer terug van vakantie. Het “gewone” leven begint weer. Sommige mensen worden hier heel blij van. Andere wat minder. Of misschien zelfs alles behalve blij. Dit zou voor jou misschien weleens een mooi moment kunnen zijn om te kijken waar je nu staat in het leven.

Als kind vond ik de vakantie altijd magisch. Geen school, veel spelen, ijsjes en leuke dingen doen. Voor sommige volwassenen heeft de vakantie ook iets magisch. Waar je eerst nog last van allerlei gezondheidsklachten zijn die in de vakantie in ene verdwenen of minder aanwezig!

Spanning, slapeloze nachten of fysieke klachten lijken als bij toverslag verdwenen!

En zodra we weer thuis zijn en het “gewone” leven begint weer, komen de klachten in ene weer terug. Ook bij toverslag…

Op zich is het niet gek dat de vakantie je totaal anders laat voelen. Wellicht is dat het moment dat je uit je dagelijkse sleur wordt gehaald, in een andere omgeving bent of bepaalde personen meer of minder ziet.

Nu kan het heel fijn zijn om te weten dat jouw klachten kunnen verdwijnen. Maar ben je ook bewust waar die klachten vandaan komen? Wat triggert jou?

Nu wil ik niet suggereren dat je de rest van je leven vakantie moet gaan vieren. Dit is waarschijnlijk niet reëel.

Maar het kan wel een startpunt zijn om te onderzoeken wat er tijdens je vakantie anders is, waardoor jij je beter voelt? Is het juist omdat er iets of iemand is? Of juist niet?

En als jij weet wat het is, hoe zou je er dan meer of minder van kunnen doen buiten je vakantie om?

Dit wil uiteraard niet per se zeggen dat het makkelijk is om keuzes te maken of dingen te veranderen. Maar het kan wel de dingen in je leven in een bepaald perspectief zetten. Zo kan jij weer in controle komen over je eigen leven en hoe jij je voelt.

Vakanties zijn heerlijk, maar het is zonde als dit de enige momenten zijn dat jij je goed voelt. Als jij moet overleven van vakantie naar vakantie is dat eigenlijk geen leven.

Wat vertelt jouw vakantie over jou?