Wat heb je op je lever? Wat je lever vertelt over stress

Door Ellen Bonhof

Je lever is de grootste klier van je lichaam en het is misschien wel het belangrijkste stofwisselingsorgaan. Je hebt er maar één van en zonder kun je niet. De belangrijkste taken van de lever zijn ontgiften, eiwitproductie, uitscheiden van stofwisselingsproducten en opruimen van medicijnen en alcohol. En nog veel meer.

En waar het gaat om stress heeft de lever ook een belangrijke functie. De lever gaat voor jou altijd hard aan het werk om de verschillende stresshormonen af te breken. Zodat het lichaam uit de stress stand kan komen en weer rust kan ervaren.

Helaas wordt de lever tegenwoordig ook steeds meer belast in het opruimen van gifstoffen. Dit kan komen door alcohol of drugsgebruik en medicatie. Maar ook door allerlei toevoegingen in het eten die eigenlijk niet goed zijn voor ons lichaam (denk aan de meeste E-nummers) en velen van ons smeren ons in met allerlei smeersels die belastend zijn voor het lichaam.

Je lever moet dat allemaal opruimen. En het komt dan niet toe aan het opruimen van de stresshormonen. Deze komen iedere keer achteraan in de rij te staan. De stresshormonen blijven dan in je lijf en je lever krijgt nooit rust.

Maar dat is nog niet alles met de lever. Ken je de uitdrukking: wat heb je op je lever? Die is er niet voor niets.

Meer en meer komen we erachter dat ons denken van invloed is op ons lichaam. Althans er komt steeds meer aandacht voor. In oude tradities werd dit verband al aangehaald, zoals in Traditional Chinese Medicine (TCM) en Ayurveda. Maar ook het modernere Germaanse Geneeskunde verwijst naar dit soort verbanden.

In TCM is het idee dat boosheid en woede belastend zijn voor de lever (en galblaas). En in Germaanse Geneeskunde worden vergelijkbare thema’s aangehaald als het gaat over aandoeningen van de lever. Het gaat dan met name om niet geuite woede, boosheid of verdriet. Ergens in het lichaam stapelt zich dat allemaal op.

De lever raakt dan uiteindelijk uitgeput en zal minder functioneren.

Wat heb je op je lever?

Wat mag jij onder ogen komen, dat al een hele tijd opgekropt zit? Wat mag eindelijk geuit worden? Erkend worden? Wat vraagt om aandacht?

Hoewel de lever vaak gelinkt wordt aan woede en boosheid, is het eigenlijk het orgaan van het leven. Van vrolijkheid en vreugde. Jij mag verbinding maken met je lever, zodat wat jou dwars zit eindelijk gezien mag worden. Zo kan de lever hersteld als orgaan van vreugde en vrolijkheid.

Jouw stress kan dan verdwijnen, zodat jij het leven weer volledig kan toelaten.