Stress en emoties: alsof je een bal onderwater houdt

Door Ellen Bonhof

Een ieder ervaart stress. Er is geen ontkomen aan in het dagelijks leven. Iemand zei ooit eens: het leven is een aaneenschakeling van problemen, je moet alleen zorgen dat je betere problemen krijgt. Hoewel ik liever niet in problemen denk, zit er wel wat in. De vraag is vooral hoe wij omgaan met de uitdagingen van het leven.

Veel vormen van stress gaan gepaard met emotie. En emoties zijn eigenlijk bijzondere gewaarwordingen. Vaak delen we het in naar positieve en negatieve emoties.

Als je blijdschap ervaart heb je daar over algemeen geen enkele moeite mee om dit te accepteren.

Hoe anders is het als je boos, gefrustreerd of verdriet ervaart? Over het algemeen zijn dat emoties die velen van ons als negatief bestempelen en niet willen ervaren. Misschien loop je er letterlijk en figuurlijk voor weg.

Het nadeel hiervan is dat de emotie niet verdwijnt. Het blijft aanwezig. Het is te vergelijken met het onderwater houden van een bal. Het kost heel veel moeite, je raakt er vermoeid van en uiteindelijk schiet die bal het water uit en komt keihard in je gezicht.

In plaats van emoties van een positief of negatief label te voorzien, kan het helpen om de emotie te zien als informatie van het lichaam. En dat is het ook. Het is een signaal dat er iets aan de hand is. En dat signaal, wat we emotie noemen, vraagt om erkenning.

De emotie vraagt om aandacht. En als dat niet gebeurd zal het blijven vragen om aandacht. Steeds luider. Dit kan zich uiteindelijk uiten in allerlei lichamelijke klachten.

In plaats van een emotie weg te drukken, zou je wellicht eens kunnen uitproberen hoe het voor jou is als je de emotie toe laat. Afhankelijk van de emotie kan dit best even rot voelen. En dat mag ook. Maar hoe meer je de emotie toe kan laten en ervaren, des te eerder zal de energie erachter oplossen.

Acceptatie is het sleutelwoord. Accepteren wat is, zonder het te willen veranderen. Op die manier kan je daadwerkelijk erkenning geven aan de emotie.

Acceptatie betekent overigens niet dat jij je neer moet leggen bij de situatie. Dat is absoluut wat anders. Maar door te accepteren hoe de situatie nu is, ontstaat er juist ruimte voor verandering.

Want als je de situatie niet wilt zien zoals die, hoe kun je hem dan veranderen?

Op het moment is het misschien vervelend en naar, maar hoe fijn is het als je niet meer hoeft te vechten om die bal onder water te blijven drukken. Hoe fijn zal het zijn als die spanning en stress verdwijnt?

Even gold must go through fire, only to become brand new in the end”